41 ligden 680 takım incelendi, rakip kalede en çok tehlike yaratanlar belli oldu

Avrupa'nın 5 büyük ligi ile Süper Lig'in en çok hücum organizasyonu üreten takımları belli oldu. Manchester City, 5 büyük ligde ilk sırayı alırken, Süper Lig'de zirvede "Üç Büyükler" yer aldı

Manchester City, Avrupa'nın 5 büyük ligi'nde gol üretkenliğinde zirvede yer aldı / Fotoğraf: Reuters 

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), aralarında Süper Lig'in de olduğu küresel çapta 41 lig ile Avrupa'nın en büyük 5 liginde en çok ve en az hücum organizasyonu üreten ekiplerini raporladı.

Araştırmada dünya çapındaki 41 lig ile Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımların 2021-22 sezonunda 18 Ekim 2021'e kadar oynadıkları maçlardaki hücum organizasyonları baz alındı.

Buna göre 41 ligin tamamında en çok gol pozisyonu üreten takım Sırbistan'dan Partizan, Avrupa'nın 5 büyük liginden Manchester City, Süper Lig'den ise Fenerbahçe yer aldı.

Öte yandan gol pozisyonuna en az giren takımlar da raporda dikkat çekti. Belarus temsilcisi FK Sputnik küresel çapta en az orana sahip takım oldu.

 

 

680 kulüp arasında en çok gol pozisyonu üreten Partizan

Raporda baz alınan 41 ligde mücadele 680 kulüp arasındaki en çok gol pozisyonu üreten takım Sırbistan temsilcisi Partizan oldu. 

11 maçı geride kalan Belgrad ekibi 8,2 oranında pozisyona girerken rakiplerine 1,6 oranında gol şansı tanıdı. Toplamda 5 orana ulaşan Partizan listenin ilk sırasında yer aldı.

Hollanda ekiplerinden Ajax, 4,32 oranıyla Partizan'ı takipte. 8 maçı geride bırakan kırmızı-beyazlılar, 11,9 oranında gol pozisyonu üretti.

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden Ajax, kalesinde 2,8 oranında gol tehlikesi atlattı.

 

 

Küresel çaptaki listenin üçüncü sırasında 4,15 orana sahip Avusturya ekibi Salzburg yer aldı.

10 maçı baz alınan Salzburg, 10,8 oranında tehlike yaratırken 2,6 oranında rakiplerine gol fırsatı sundu.

680 kulüp arasında hücum anlamındaki en zayıf takımlar da belli oldu.

Belarus ekibi Sputnik, 0,29 oranla listenin son sırasında yer alırken, La Liga ekibi Granada 0,32, Hollanda temsilcisi Fortuna Sittard 0,34 oranla son üç sıradan kurtulamadı.

 

 

Avrupa'nın beş büyük liginde Manchester City zirvede

Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) en çok hücum organizasyonu üreten ekibi Manchester City oldu.

7 maçı baz alınan ve toplamda 3,28 oranla rakiplerini geride bırakan Manchester City, rakip kalede 8,4 oranında gol pozisyonuna girdi. "Maviler" kendi kalesinde ise rakiplerine 2,6 oranında gol şansı tanıdı.

 

 

Bundesliga devi Bayern Münih, 2,96 oranla Birleşik Krallık ekibinin ardından ikinci oldu. Bavyera ekibi, 7 karşılaşmada 10,1'lik hücum oranı yakalarken, kalesinde 3,4 oranında gol tehlikesi atlattı.

Messi, Neymar ve Mbappe'li forvet hattıyla Avrupa'nın en değerli hücum oyuncularına sahip takım olan Paris Saint-Germain, 9 maçta 2,41 oranla listenin üçüncü sırasında kendine yer buldu. Paris ekibi rakip kalede 7,8 oranında tehlike yaratırken bu oran kendi kalesinde 3,2 olarak gerçekleşti.

Avrupa'nın beş büyük liginin sıralandığı listenin son dört sırasında ise Granada, Greuther Fürth, Norwich City ve Southampton yer aldı.

 

üç büyükler-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Üç Büyükler" Süper Lig'in zirvesinde

Türkiye Süper Ligi'nde şampiyonluk yaşayan ve "Üç Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, raporda 1,69 toplam oranla listenin ilk üç sırasını paylaştı. 

8 maçı baz alınan takımlarda Fenerbahçe hücumda 6,1, Beşiktaş 6,8 ve Galatasaray ise 7,4 oranında pozisyon üretti. 

Kendi kalelerinde ise sarı-lacivertliler 3,6, siyah-beyazlılar 4, sarı-kırmızılılar da 4,4 oranında rakiplerine gol şansı verdi.

 

 

"Üç Büyükler"in toplamda elde ettiği 1,69'luk oranla Avrupa'nın 5 büyük ligiyle kıyaslandığında ilk 15'e, küresel çapta 41 lig arasında ise ilk 50'ye giremedikleri görüldü.

Süper Lig'in hücum anlamında en zayıf takımı 0,43 orana sahip olan Çaykur Rizespor oldu.

Yeşil-beyazlılar, rakiplerine 3,8 oranda tehlike yaratırken kalesinde bu oran 8,8 olarak gerçekleşti.

Rizespor'un 680 takımın sıralandığı listede sondan 9. sırada yer alması dikkat çekti.

Çaykur Rizespor'u Kayserispor (0,59) ile Yeni Malatyaspor (0,65) takip etti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU