İran: Uranyum seviyesini 10 gün içinde artıracağız

İran'ın bu ay içinde düşük zenginleştirmeli uranyum seviyesini aşacağı ülkenin devlet televizyonundan duyuruldu

Fotoğraf: Reuters

İran devlet televizyonu haziran ayında düşük zenginleştirmeli uranyum seviyesinin aşılacağını duyurdu. 

Haberde Avrupa ülkelerinin ABD yaptırımlarına karşı konuşmayı bırakıp harekete geçmesi gerektiği ifade edildi.

İran Atom Enerjisi Kurumu uygulamanın 10 gün içinde başlayacağını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Atom Enerjisi Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran'ın uranyum seviyesi artırımı kararının ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda alındığını söyledi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi’nde faaliyetlerini sürdüren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı sonrası Washington-Tahran arasında yükselen tansiyon nedeniyle tartışmaların odağında.

UAEA İran'dan gelen açıklamanın ardından bir yorum yapmadı.

Ancak kurum resmi Twitter hesabından yaptığı son paylaşım dikkat çekti.

25 Kasım 2018 tarihinde kurumun Facebook hesabında uranyum üretimi ve bunun etkilerini anlatan bir yazı bu kez Twitter hesabından paylaşıldı.

Haziran ayı başında UAEA, İran’ın 2015’de imzaladığı nükleer anlaşmanın sınırları içinde hareket ederek taahhütleri yerine getirdiğini ancak  bununla birlikte ülkede düşük zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su stoklarının çoğaldığını açıklamıştı.

İran yapılan ve ABD'nin geçen yıl çekildiği nükleer anlaşma İran'ın uranyumu yüzde 3,67 oranında zenginleştirmesine izin veriyor.

Nükleer silahlarda kullanılabilmesi için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.

Anlaşmaya göre İran ancak 10 yıl içinde faaliyete geçirmemesi durumunda santrifüj parçaları üretebiliyor.

AB, Tahran'ın atom bombası geliştirmesini önlemek için bu anlaşmayı en iyi seçenek olarak görüyordu.

Almanya'dan İran'ın açıklamasına tepki

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, zenginleştirilmiş uranyum üretimini artıran İran'ın, 2015'te uluslararası nükleer anlaşma ile belirlenen limiti 27 Haziran'da aşacağını açıklamasına ilişkin konuştu. 

Seibert, İran'ın nükleer anlaşmaya uyup uymadığının, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının incelemeleriyle tespit edildiğini anımsatarak, "İran'dan nükleer anlaşmadaki taahhütlerine tamamen uymasını bekliyoruz ve talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr da İran'a nükleer anlaşmanın hem Avrupa'nın hem de İran'ın güvenliği için önemli ve doğru bir anlaşma olduğunu söylediklerini belirtti.

Almanya'nın nükleer anlaşmayla ilgili tutumunu son haftalarda dile getirdiğini hatırlatan Adebahr, "İran'ın bizim tutumumuzu görmesi önemli." diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

 

 

 

 


 

 

DAHA FAZLA HABER OKU