27 bin çizgi roman okuyan Marvel hayranı süper kahraman evreninin başarısını çözdü

Douglas Wolk, 60 yılda yayımlanan on binlerce çizgi romanı okuduktan sonra Marvel'ın formülünü açığa çıkardığını iddia ediyor

Marvel'ın son dönemdeki en büyük başarısı Avengers: Endgame, 2019'da vizyona girdiğinde gişe rekorlarını altüst etmişti (Marvel Studios)

Marvel süper kahraman evreni 60 yılı aşkın süredir yayımladığı sayısız çizgi roman ve yüzlerce TV ve sinema uyarlamasıyla popüler kültürün başlıca aktörleri arasında yer alıyor. 

Marvel'ın başarısının nedenleri üzerine kafa yoran çizgi roman hayranı Douglas Wolk yarım milyon sayfaya tekabül eden 27 bin çizgi romanı okudu ve Marvel'ın birbirinden farklı özelliklere sahip birçok jenerasyonu nasıl cezbettiğini ortaya koydu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wolk, All of the Marvels isimli kitabında çizgi roman devinin genişleyen kütüphanesinin "şimdiye kadar yaratılmış en uzun süre devamlılık arz eden, kendi kendine yeten kurgusal çalışma" olduğunu savunuyor. 

Her ne kadar DC Comics 1950'lerde önemli bir çıkış yakalasa da Marvel kullandığı çeşitlilikle çizgi romana dünyasının muazzam bir popülerlik kazanmasını sağladı. 

Screen Rant'in haberine göre Wolk, Marvel'ın 1940'ların süper kahraman hikayelerini önceki on yılda keşfedilen türlerle melezleyerek yeni bir hikaye anlatma biçimi ortaya çıkardığını düşünüyor. 

Bununla birlikte rakiplerinin aksine Marvel'ın ilk hikayeleri zamanın tarihsel ve politik olaylarına tepkiliydi ve okurların korkularını yaratıcı biçimde kullanabiliyordu. Bu açıdan Örümcek-Adam gibi genç karakterlerin hikayeleri reddedilme, yalnızlık, kendinden şüphe duyma gibi temalara odaklanmaya başlamıştı. 

Çok geçmeden de X-Men gibi anlatılar azınlık gruplarının yaşadığı çatışmayı ve reddedilmeyi yansıtmaya başladı. 

Toplumsal temaları hikayelere yedirmekle birlikte Marvel Comics farklı türleri son derece etkili bir şekilde harmanlıyordu. 

Marvel Sinematik Evreni de drama, korku, komedi gibi yerleşik türleri süper kahraman gelenekleriyle birleştirerek Marvel Comics'in açtığı yoldan başarılı bir şekilde yürümeye devam ediyor. 

Dünyanın halihazırdaki gerçekliğinin dışında karakterler yaratarak gerçekçi bir duygusallıkla ilişkilendirmek izleyici veya okur açısından bağ kurulabilir karakterlerin ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri. 

Wolk'un da belirttiği gibi Marvel, okurunun kalbini kazanmak konusunda onlarca yıldır ustaca iş çıkarıyor. 

 

Indepedent Türkçe, Screen Rant

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU