Rock yıldızı 45 yıl önce çalınan gitarını dünyanın öteki ucunda buldu

Hayranı, Randy Bachman'a hiç beklemediği bir sürpriz yaptı

 "American Woman" ve "Takin' Care of Business” gibi hitlerin yazarı olan Randy Bachman, takas için başka bir gitar satın aldı (YouTube - Bachman & Bachman)

Kanadalı rockçı Randy Bachman, uzun zaman önce otel odasından çalınan gitarını 45 yıl sonra bir hayranı sayesinde buldu.

Sanatçının hayranı William Long, internette yaptığı araştırmalar sonucunda Gretsch markasının 6120 Chet Atkins modelindeki gitarının Japonya'da olduğunu geçen ay keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

78 yaşındaki Bachman, Japonya'ya gidip 1957 yapımı gitarı almak için pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesini bekliyor.

Pek çok hit şarkısını çalınan gitarla kaydettiğini söyleyen Bachman, müzik aletinin 1976'da Kanada'nın Toronto şehrindeki bir otelde kaybolduğunu belirtti.

Rock yıldızı hemen polisle temasa geçtiğini ancak "Gitarı muhtemelen bir daha göremeyeceksin" cevabını aldığını ifade etti:

Bir parçam kaybolmuştu. Gitarın çalındığı gece ağladım.

Zira Bachman, o dönem 400 dolara (yaklaşık 3 bin 700 TL) satılan turuncu gitarı alabilmek için 18 yaşında gazete dağıtımı, bebek bakıcılığı ve araba yıkama gibi pek çok işte çalıştığını kaydetti.

Long ise YouTube'da müzisyenin şarkılarını dinlerken gitarın hikayesini duyduğunu ve araştırmaya karar verdiğini söyledi:

Eşim internette bulmaca çözüyor. Ben de 'Gerçekteki bulmacaları çözeyim' diye düşündüm.

Karşısında çıkan Gretsch marka her turuncu gitar fotoğrafını Bachman'ınkinin görüntüsüyle karşılaştıran Long, internette 2-3 haftalık araştırma yaptı.

Long, "Muhtemelen 300 Gretsch görseli inceledim" dedi ve Bachman'ın gitarının epey ayırt edici desenlere sahip olduğunu söyledi.

Araştırma Long'u, Japonya'nın başkenti Tokyo'daki bir gitar dükkanına yönlendirdi. Long, gitarın burada satıldığını öğrenip incelemelere devam edince karşısına Japon müzisyen Takeshi çıktı.

Long daha sonra Bachman'la temasa geçti. Bachman, "Gitarımı ve onunla şarkı çalan adamı gördüm. Hayrete düştüm. Bu inanılmaz, çünkü gitarı bayağı aramış ve aslında vazgeçmiştim" diye konuştu.

Öte yandan Takeshi, Bachman'ın gitarı karşılığında müzik aletinin "kardeşini" istedi.

Bachman da Ohio eyaletindeki bir dükkanda, seri numarasına göre kendi gitarıyla aynı hafta üretilen bir başka Gretsch marka gitar buldu.

Kanadalı müzisyen, pandemi kısıtlamaları hafifletildiğinde Takeshi'yle tanışmak ve gitarları takas etmek için Japonya'ya gitmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU