Uzaydaki ilk uzun metrajlı filmi çeken Rus ekip Dünya'ya döndü

Film, tıbbi durumu nedeniyle Dünya'ya dönmesi mümkün olmayan hasta bir kozmonotu uzayda ameliyat etmek zorunda kalan bir cerrahın hikayesini anlatıyor

Uzay istasyonuna giden Rus aktris Yulia Peresild, kozmonot kıyafetleriyle görüntülenmişti (AFP)

Uluslararası Uzay İstasyonu’na film çekmek için giden Rus ekip Dünya’ya geri döndü.

Aktris Yulia Peresild, yönetmen Klim Şipenko ve kozmonot Oleg Novitskiy 17 Ekim’de, Türkiye saatiyle 07.35’te Kazakistan bozkırına paraşüt destekli bir kapsülle indi.

Rus uzay ajansı Roscosmos’un başkanı Dmitriy Rogozin, mürettebatı kapsülden çıkarken karşıladı.

İnişin ardından bir helikopterle Kazakistan'ın Karaganda kentine giden ekibin buradan bir eğitim üssüne nakledilmesi bekleniyor.

Uzayda 12 gün geçiren Peresild ve Shipenko, Dünya'ya yeniden uyum sağlamaları için 10 günlük bir rehabilitasyon programından geçecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peresild ve Shipenko, 5 Ekim'de kıdemli Rus kozmonot Anton Shkaplerov’la birlikte uzay istasyonuna gitmişti. 12 günlük misafirlikte uzayda çekilen ilk uzun metrajlı film çekildi.

Challenge (Zorlu Görev) ismi verilen film, tıbbi durumu nedeniyle Dünya'ya dönmesi mümkün olmayan hasta bir kozmonotu uzayda ameliyat etmek zorunda kalan bir cerrahın hikayesini anlatıyor.

Hasta kozmonotu Novitskiy, cerrahı da Peresild canlandırıyor.

Filmin çekimleri kozmonotların uzay istasyonundan ayrıldığı ve Dünya’ya indiği anlarda da devam etti.

Film ekibine uzay yolculuğunda rehberlik eden kozmonot Shkaplerov ise istasyonunda kaldı. Kozmonot, NASA astronotu Mark Vande Hei ve Rus kozmonot Pyotr Dubrov’la birlikte martta Dünya’ya dönecek.

Avrupa Uzay Ajansı astronotu Thomas Pesquet, NASA astronotları Shane Kimbrough ve Megan McArthur’la birlikte Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı astronotu Akihiko Hoshide şu anda Shkaplerov, Vande Hei ve Dubrov'a  istasyonda eşlik ediyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU