Pablo Escobar'ın "kokain suaygırları" kısırlaştırıldı

Bazı uzmanlar, dev hayvanların öldürülmesi gerektiğini vurguluyordu

Uzmanlar, suaygırlarının itlaf edilmemesi durumunda sayılarının 2035'e kadar bin 500’e ulaşabileceğini açıklamıştı (Reuters)

Kolombiya'da ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın eski çiftliğindeki 24 suaygırı kısırlaştırıldı.

Escobar, kendine ait Hacienda Nápoles adlı mülkünde 1980'lerin sonlarında yasadışı yollardan ülkeye getirttiği flamingo, suaygırı, kanguru, zürafa, aslan, fil ve diğer birçok hayvanın yer aldığı özel bir hayvanat bahçesi kurmuştu.

1993'te düzenlenen bir baskında polis tarafından vurularak öldürüldükten sonra Escobar'ın mülküne el konmuştu. Bölge daha sonra bir tema parkına dönüştürülmüş, ardından da suaygırları hariç tüm hayvanlar hayvanat bahçelerine satılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede serbestçe dolaşmasına izin verilen suaygırlarının sayısıysa son 8 yılda iki kattan fazla artmış, 35'ten 80 civarına yükselmişti.

Escobar, ABD'ye yasadışı kokain ticaretiyle tarihteki en ünlü ve zengin suçlulardan biri haline gelmiş, "Kokain'in Kralı" olarak anılmaya başlanmıştı. Çifliğindeki suaygırlarıysa daha sonra medyada "kokain suaygırları" olarak da adlandırılmıştı.

Hükümetin suaygırlarının üremesini kontrol etmeye yönelik çabaları sonuç vermeyince, bilim insanları hayvanların biyoçeşitlilik için ciddi bir tehlike oluşturduğu uyarısında bulunmuş ve itlaf edilmeleri gerektiğini söylemişti. 

Bunun üzerine harekete geçen yerel çevre koruma kuruluşu Cornare'den uzmanlar, cuma günü yaptıkları açıklamada 80 suaygırından 24'ünün GonaCon adı verilen ilaçların bulunduğu iğnelerle kısırlaştırıldığını belirtti.

Cornare'nin açıklamasında bunun "hem erkeklerde hem de dişilerde üremeyi önleyen bir ilaç olduğu ve cerrahi kısırlaştırma işleminden daha ucuza geldiği" ifade edildi.

Kuruluşta çalışan uzmanlardan David Echeverri, "Bu hayvanların kendilerine ait olmayan bir ekosistemde yer alması, bölgenin kendine has hayvanlarının yerinden edilmesi gibi sonuçlar doğuruyor" dedi.



Independent Türkçe, France 24, Insider

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU