Ahmet Güneştekin, "Hafıza Odası" sergisini anlattı: Bu sergi birçok şeyle yüzleşmemizi sağlayacak

Sanatçı Ahmet Güneştekin, Pilevneli Galeri'nin sunumu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde yarın Keçi Burcu'nda açacağı "Hafıza Odası" adlı sergide ilk kez yeni eserlerine yer verecek

Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, 16 Ekim-16 Aralık 2021 tarihleri arasında Diyarbakır Keçi Burcu'nda ziyarete açılacak "Hafıza Odası" adlı sergisi öncesi gazeteci ve yazarlarla bir araya geldi.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, gazeteci-yazarlar Ertuğrul Özkök, Yıldıray Oğur, Nihal Bengisu Karaca, Yavuz Oğhan, Akif Beki, Müslüm Yücel gibi çok sayıda ismin katıldığı toplantıda sergiye dair bilgiler verildi. 
 

AHMET GÜNEŞTEKİN GAZETECİLERLE BULUŞTU.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hafıza Odası"nda bazı eserler ilk kez sergilenecek

Sergide, "Kayıp Alfabe", "Analar duvarı", "Yoktunuz", "Hafıza tepesi" ve "Çürüme" gibi uluslararası tanınırlığa sahip eserlerin yanı sıra, Güneştekin'in Diyarbakır için özel olarak yaptığı "5 No'lu Koridor" ses ve ışık enstalasyonu, göze çarpan eserler arasında yer alacak.
 

 

"Bu coğrafya benim ailem, eserlerimi ailem görsün istedim"

Sergiyi ilk kez Diyarbakır'da yapmasının nedenini çocukluğundan örnekler vererek anlatan Güneştekin, "Çocukluğumdan beri resim yapmayı çok severim. Çocukken bir şey yaptığım zaman önce ailemin görmesini isterdim. Rahmetli babam çok destek verirdi resim yapmama. Ailem beğenince dünyalar benim olurdu; ondan sonra başkalarına gösterirdim. Şu anki durumum tam da çocukluğumdaki gibi. Ben burada aileme göstermeye geldim. Bu coğrafya benim ailem, benim mahallem. Onun için çok önemsiyorum" dedi.

Güneştekin, "Dünyanın pek çok şehrinde sergiler açtım, büyük sanat etkinliklerin içinde yer aldım. Fakat hep bu coğrafyada insanların, kendi aralarından çıkan birinin yaptığı işleri görmesini arzuluyordum. Dışarıdaki övgüler güzeldir elbet, ancak aile bundan mutlu olduğu zaman bu başka bir şeydir" diye konuştu. 
 

 

"Ülke olarak hafızası çok zayıf bir toplumuz"

"Hafıza Odası"nın, 2012 yılında İstanbul'daki "Yüzleşme" adlı serginin devamı olduğunu anlatan Ahmet Güneştekin, şöyle devam etti:

Yıllar içinde tanıklık ettiğim birçok şey değişti. Sadece resim yapan bir sanatçı değilim. Sanatçıların bir de sorumluluğu vardır. Tanıklık ettiği dönemleri bir şekilde sanat yoluyla aktarır.

Ülke olarak hafızası çok zayıf bir toplumuz. Ülkede çok büyük bir yıkım, felaket katliam oluyor diyelim. O gün insanlar yas tutuyor, ekranlarda siyah kurdela konuluyor, sosyal medya paylaşımları siyah-beyaz yapılıyor o gün. Ancak 2-3 saat sonra rengarenk şeyler paylaşılmaya başlanılıyor. O gün yası tutulan insanlar kendi acıları ile baş başa kalıyor.

O hafıza dediğiniz şey bir anda unutulabiliyor. Sanatın başka bir misyonu var. Belgelerken, kalıcı bir duruma geliyor.

Sanatçılara bu dönemlerde büyük görevler düşüyor. Kendi vicdanım ve kendi cesaretimle tanıklıklarımı sanat yoluyla anlatmaya çalışıyorum.


Diyarbakır Cezaevi için "5 No'lu Koridor" eseri

Keçi Burcu'nda 16 Ekim-16 Aralık tarihleri arasında açık olacak sergisinde Diyarbakır'a özgü olaylara dikkat çekmek istediğini ifade eden Güneştekin, en önemli yeni eserinin de 1980 darbesinde işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanılan olayları anlatan "5 No'lu Koridor" olduğunu söyledi. 
 

 

"Geçmişle yüzleşmeye katkı sunacak"

"Yarın ilginç bir sergiyle karşılacaksınız. Aslında birçoğunuz yaptığım bazı işlere yabancı değilsiniz. Çoğunuz görmüştür ama bu sergi için özellikle yaptığım önemli işler var" diyen Güneştekin, şöyle devam etti: 

'Kayıp Alfabe' oldukça önemli bir iştir. Kadınlarla ilgili önemli bir çalışmam var. 'Yoktunuz' adlı eserim zaten bilinen bir eser; o da sergilenecek.

Bir de sergi salonu dışında üst kata, Keçi Burcu'nun tepesine çıkarken arada bir tünel var. O tünel bir zindana gidiyor. Orda da aslında yakın zamanda Türkiye'deki birçok şeyi sorguluyor.

Bu serginin ismini 5 No'lu koydum. O tünelden geçerken biraz sıkıntı çekeceksiniz. Bu sergi birçok şeyle yüzleşmemizi sağlayacak. 

 

 

"Bugün aslında böylesi bir serginin tam da zamanı" diye vurgulayan Güneştekin, "En doğru zaman, insanların en ürktüğü dönemde birilerinin cesaretli bir şey yapmasıdır. Sanırım o görev de bizim gibilere kalıyor" şeklinde konuştu.


Siyasiler bir araya gelecek

Bu arada serginin açılışı, farklı yelpazedeki siyasetçileri de bir araya getirecek.

Açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Doğu ve Gündeydoğu'dan çok sayıda STK başkanı katılacak.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU