14 yaşındaki Hintli, güneş enerjili ütü arabasıyla prestijli Earthshot Ödülü'ne aday oldu

Ödül, Prens William tarafından destekleniyor

Hintli bir genç, güneş enerjisiyle çalışan ütü arabası sayesinde en saygın çevre ödüllerinden birine aday gösterildi.

Tamil Nadu eyaletindeki Tiruvannamalai bölgesinde yaşayan 14 yaşındaki Vinisha Umashankar, her gün milyonlarca Hintlinin kıyafetlerini ütüleyen ve odun kömürüyle çalışan sokak ütülerine temiz bir alternatif geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiyse Cambridge Dükü ve Düşesi tarafından desteklenen Earthshot Ödülleri'nin Havamızı Temizleyelim kategorisinde finalistlerden biri olarak yarışıyor.

Bir ütücünün çöp kutusuna odun kömürü attığını görerek ilham alan Vinisha, bunun üzerine odun kömürünün etkisini araştırmaya başlamıştı. Vinisha, dumanın ütücülerde akciğer hastalıklarına nasıl sebep olduğunu görmüş, odun kömürüyle ormansızlaşma arasındaki bağlantıyı, yani her yıl endüstriyel miktarda ağacın, odun kömürü üretimi için kesildiğini öğrendiğindeyse şoke olmuştu.

Genç yarışmacı, şunları söyledi:

Çözmeye çalıştığım büyük sorun, ütücülerin kıyafet ütülerken ütüyü ısıtmak için odun kömürü yakmasını ortadan kaldırmak.

Buluşum, yani güneş enerjisiyle çalışan ütü arabası, ağaçları kurtaracak, hava kirliliğini azaltacak, çevreyi koruyacak ve iklim değişikliğini durdurmayı sağlayacak.

Vinisha'nın güneş enerjisiyle çalışan arabası, odun kömürünün yerine Güneş'ten gelen temiz enerjiyi koyuyor. 5 saatlik gün ışığı, ütünün 6 saat boyunca çalışmasını sağlarken, ek hareket kabiliyeti de ütücülerin hem kapı önlerinde hem de yol kenarında iş yapabilecekleri anlamına geliyor.
 

ütü-arabası-earshot-prize.jpg

Vinisha, dumanın ütücülerde akciğer hastalıklarına nasıl sebep olduğunu görmüş (Earthshot Ödülü)


Vinisha güneş enerjili ütü arabasını Hindistan'da üretmeyi ve Asya, Afrika ve yıl boyunca gün ışığı alan her yerde uygun bir fiyata satmayı planlıyor.

Bilim aşkının beşinci yaş gününde aldığı ansiklopediyle başladığını belirten Vinisha, bu ansiklopedinin onda aletlerin nasıl çalıştığına dair bir ilgi uyandırdığını ve bunun da icatların faydalı şeyler yapabilmeye dair gücünü fark etmesiyle daha da yoğunlaştığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU