Gazze'de Hamas ve Fetih yine gerildi, operasyonda 500 Fetih menbusu gözaltına alındı

Fetih mensupları Hamas’ın “kalesi” Gazze’de örgütün kuruluş yıldönümünü kutlamak isteyince Hamas’a bağlı güvenlik güçleri operasyon yaptı


Gazze’de Hamas’a bağlı emniyet birimleri dün Fetih üyelerine yönelik operasyon başlattı. Operasyonda 500’den fazla Fetih yöneticisi ve mensubu gözaltına alındı. 

Fetih Hareketi’nden Hamas operasyonuna tepki geldi. Sözcü Atıf Ebu Seyf konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada gözaltıların "Fetih hareketi mensuplarının, hareketin 54. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Gazze'de etkinlik düzenleme ısrarı" nedeniyle yaşandığı belirdtildi. Gazze'deki emniyet birimlerinin yıldönümü etkinlikleri için kullanılacak çeşitli materyallere el koyduğu ifade edildi.

Hamas'tan ya da Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan ise henüz konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
 


Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiği 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için 2011 ve 2012’deki arabulucular gözetimindeki görüşmelere rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, başkanlık ve genel seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı metni imzalamıştı. 

Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki taraf arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Son olarak Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU