Lübnan'da Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerine ateş açıldı: 6 ölü

Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakimin yerine başkasının atanmasını protesto eden göstericilerin üzerine ateş açıldı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerinin üzerine ateş açıldığı, olayda 6 kişinin öldüğü 32 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar'ın yerine başkasının atanması talebiyle Beyrut Adalet Sarayı önüne doğru yürüyüş için toplandı.

Beyrut Adalet Sarayı'na doğru yürüyüşe geçen göstericilerin Et-Tayyuna mevkiine geldiği sırada bazı binaların üzerinden ateş açıldı.

Olayda 6 kişi öldü 32 gösterici de yaralandı. Bölgeye çok sayıda güvenlik gücü intikal etti.

Saldırıyı kim ya da kimlerin düzenlediğine dair bilgi bulunmazken, Şii Emel Hareketi ve Hizbullah üyeleri gün boyunca uzun namlulu silah ve roketlerle ateş açtı.

Emel ve Hizbullah militanlarının ateş açtığı kişilerin, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçisi silahlı gruplar olduğu iddia ediliyor.

Olaylar Şii ve Hristiyan mahallelerinin kesiştiği noktalarda devam etti

6 kişinin öldüğü saldırı Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde gerçekleşirken, daha sonra olaylar, Hristiyanların yaşadığı Ayn er-Rumana ve Şiilerin yaşadığı Eş-Şiyah mahallelerinin kesiştiği noktalarda devam etti.

Keskin nişancı ateşiyle başladı

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, Merkez Güvenlik Konseyinin olağanüstü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, olayların keskin nişancıların bir kişiyi başından vurmasıyla başladığını söyledi.

Siyasilerden durumu kontrol altında tutmak için ülke içi siyasette ve yurt dışında gerekli önlemleri almalarını isteyeceklerini kaydeden Mevlevi, bu durumdan kaçmanın kimsenin yararına olmadığını vurguladı.

Ordudan sokakları boşaltma çağrısı

 Lübnan ordusu, halka "başkent Beyrut’taki çatışma bölgelerinde bulunan sokakları boşaltmaları" çağrısı yaptı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Beyrut Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilerin Et-Tayyuna- Badaro bölgesine geldiği sırada üzerlerine ateş açıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu birliklerinin bölgede kontrolü sağlamak üzere anında olay yerine intikal ettiği, ateş açanları yakalamak üzere çalışma başlatıldığı ve bölgede devriyelerin sürdüğü kaydedildi.

Lübnan ordusu, sivillerden Beyrut'ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltması isterken, sokaklarda görülecek silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, sokaklarda üzerinde silah taşıyanların kişilerin askerlerce hedef alınacağı ifade edildi.

Başbakan Mikati'den sükunet çağrısı

Başbakan Necib Mikati, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Beyrut'ta herkesi sükunete çağırarak "Sebep ne olursa olsun fitnenin peşinden gidilmemesine davet ediyorum." ifadelerini kullandı

Bölgede kontrolü sağlamaya çalışan Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Mikati, Şii Emel Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile de iletişim kurduğunu kaydetti.

Beyrut Limanı'ndaki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Patlamada 200'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Şii Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatları, önceki gün soruşturmayı yürüten hakim Bitar hakkında "görevden alınma" talebiyle dava açmıştı.

Bitar ise hakkındaki "görevden alınma" talebi öncesinde, son duruşmaya katılmayan Ali Hasan Halil hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı.

Şii Emel Hareketi ve Hizbullah'a mensup bakanların, hakim Bitar'ın yerine soruşturmaya başkasının atanmasının talebine karşı dün Bakanlar Kurulu toplantısı yapılamamıştı.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU