İBB'nin İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan yolsuzluk dosyaları tartışma yarattı

İçişleri Bakanlığı'nın el koyduğu yolsuzluk soruşturmalarının son durumunun kamuoyuna açıklanması için İBB Başkanlık makamına verdiği soru önergeleri gerilime neden oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi toplantısında T3 Vakfı, TÜGVA ve Okuçlar Vakfı gibi vakıflara yapılan tahsisler ve soruşturma dosyaları tartışma konusu oldu / Fotoğraf: AA

Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen İBB Meclisi'nin ekim ayı oturumlarının ikinci bileşiminde yeni İBB yönetiminin AKP dönemine ilişkin başlattığı ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin el koyduğu yolsuzluk dosyalarının akıbetini öğrenmek için CHP'li meclis üyeleri soru önergeleri verdi.  Önergeler AKP ve CHP grupları arasında tartışmaya neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El konulan 4 dosyanın akıbeti soruldu

CHP grubu adına verilen soru önergelerinin ilkinde 2015-2019 döneminde AKP'li İBB yönetiminin çeşitli dernek ve vakıflara kiraladığı ve tahsis ettiği taşınmazların yurt binası ve vakıf temsilciliği olarak kullanıldığı ve bu şekilde kamunun zarara uğratıldığı iddialarına ilişkin soruşturmanın son durumu soruldu.

El konulan başka bir dosya olan İstanbul Belediyesi şirketi Metro A.Ş'nin 2012'de satın aldığı Sikorsky helikopter ile ilgili de önerge verildi. Helikopterin 6 yılda getirisinin 3.2 milyon, giderinin 14.4 milyon TL olduğu hatırlatılarak yarım kalan soruşturmanın akıbeti soruldu. İBB şirketi Medya A.Ş'ye ihale edilen web sitesi ve organizasyon işi için yapılan ödemeler de Teftiş Kurulu tarafından incelenmişti.

İşlerin tamamına yakınının sözleşmeye uygun olmadığı ve yapılan 15 milyon 458 bin lira tutarındaki ödemenin kamu zararı yarattığı belirlenmiş ve suç duyurusunda bulunulmuştu. Bu konuda da soru önergesi sunuldu.

2011-2018 yılları arasında İBB'nin 2 milyar 200 milyon lira ödeyerek kiraladığı  827 aracın Cumhurbaşkanlığı, AK Parti Genel Merkezi, AK Parti İl Başkanlığı, Okçular Vakfı ve TÜGVA’nın da aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşlara verildiğine ilişkin soruşturma da soru önergesi ile tekrar gündeme taşındı.

"Kurumların itibarı zedeleniyor"

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz "İlginç bir durumla karşı karşıyayız. CHP'li meclis üyeleri iktidarda oldukları İBB Başkanlığına soru soruyor" dedi. CHP'li bir meclis üyesinin T3 Vakfı hakkında iddia ve iftiralarını nedeniyle mahkemenin tazminat kararı aldığını aktaran Türkyılmaz, "Bu kurumlar, vakıflar, dernekler Türkiye’de milli ve manevi değerlerin ihyası için çalışan, gözbebeğimiz vakıf ve derneklerdir.  Burada sorularla siyasi bir algı ile bu kurumların itibarının zedelenmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

turkyilmaz.jpg
AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, CHP'li bir meclis üyesinin T3 Vakfı hakkında çeşitli iddialarda bulunduğunu, mahkemenin ise bunların yalan ve iftira olduğunu tescil ettiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"O Meclis üyesi benim"

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da T3 Vakfı ile ilgili davadaki meclis üyesinin kendisi olduğunu söyledi.

Balyalı "Söylediklerimin arkasındayım, mahkeme böyle takdir etmiş. Mahkeme kararında saygımız var ama bu mahkeme kararını kabul etmiyorum. Kararı temyiz edeceğiz. Bu davanın siyasi bir dava olduğu kanaatindeyim. Bugün bu görüşüm pekişti. Konunun tarafları açıklama yapmadan AK Parti grup sözcüsünün belediye meclisine yangından mal kaçırır gibi gidip bulduğu bir mahkeme evrakını gelip burada bu şekilde söylemesi davanın siyasi oldu duygusunu bende pekiştirdi" dedi.

Polemik yaşandı

Türkyılmaz, soru önergelerinin usulen doğru bulmadıklarını belirterek geçmiş dönemin sorgulanmak istendiğini, kişileri kurumları itibarsızlaştırmak için  bu soru önergelerinin verildiğini söyledi. Balyalı da yarım kalan bu dosyaların akıbetinin kamuoyu tarafından merak edildiğini herkesin kafasındaki soruları sorduklarını söyledi.

 Balyalı ve Türkyılmaz arasında polemik her soru önergesinin oylanması öncesinde tekrarlandı.

"Onursuz" tartışması

Polemik sırasında iki meclis üyesi arasında gerilim tırmandı. Türkyılmaz, "Bunlar  soru önergesi değil iddianame. Arkadaşlarımız kendilerini savcı yerine de koyuyorlar. Bu sorulara bugün, mümkünse yarın cevap verilsin. Hatta cevapları burada kürsüden okuyun. Yetmez. Sonra o bilgi belgelerle Çağlayan'a gidip suç duyurusunda bulunmazsanız onursuzsunuz. Burada meclis üyelerinin bilgi edinme yöntemi olan soru önergesini kişileri, kurumları itibarsızlaştırmak için kullanmaya devam etmenize asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

balyali.jpg
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, T3 Vakfı ile ilgili bahsi geçen meclis üyesinin kendisi olduğunu belirterek Türkyılmaz'a yanıt verdi / Fotoğraf: AA

 

Balyalı "Murat Bey’in üslubu bu değil, kişisel olarak da kendisi tanırım böyle bir üslubu yoktur. Demek ki bu söylediğimiz, sorduğumuz önergelerden o kadar korktular kendilerinde o kadar rahatsız etti ki tutamadı kendisini ve ağzından istemeden böyle bir kötü laf çıktı. Eğer kendisi bir dil sürçmesi, bir öfke anında bunu söyleyip CHP grubundan özür dilemiyorsa biz CHP grubu olarak hepsini aynen iade etmek zorunda kalırız kendisine. Önergeleri beğenmiyor olabilirler, eleştirebilirler. Ama insanlara onursuz demek Murat beyin hakkı ve haddi değildir" diye tepki gösterdi.

Türkyılmaz, "Bu iddialarla İstanbul'a hizmet etmiş bürokratlara, siyasetçilere belge olmadan laf edenlere, gereğini yapıp iddialarını ispatlamazlarsa onurunu kırdıklarını adına onursuzsunuz deme hakkımız var" dedi.

Balyalı ise "Müfettiş soruşturmalarına el konulduğu için yargıya taşınamaması nedeniyle akıbetini öğrenmek istiyoruz. Yargıya taşınsın, suçsuz iseler aklansınlar, suçlularsa ortaya çıksın istiyoruz sadece" karşılığını verdi.

Florya’daki yurt da TÜGVA’ya tahsis edildi

Öte yandan oturumda CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, tartışmaların odağındaki TÜGVA’ya, İBB’nin AK Parti döneminde yaptığı dikkat çeken bir tahsisi gündeme taşıdı. İBB’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan bir derneğin talebi üzerine 15 milyon lira harcayarak Florya’da yaptığı yurt binasını, dernek kapatıldığı için sessiz sedasız 2017 yılında TÜGVA’ya tahsis edildiğini kaydeden Balyalı, mevcut yurt binası 2017 yılından beri TÜGVA tarafından işletildiğini söyledi.

"İstanbul halkının malına çöktüler"

Büyükada’daki tahliye krizine de değinen Balyalı "Vakıf İstanbul'un en güzel manzaralarından birine sahip 100 yıllık iskelenin 600 metrekarelik üst katını 2 bin-2 bin 500 liraya kiralamış. Boş tutuyor. Yok öyle yağma. Gençlik çalışması, eğitim çalışması yapmak için kiralık yer aramak yerine İstanbul halkının malına çökmüş. Eğitim çalışmaları yapmak yerine AKP'li yöneticinin sünnet mevlidi yapılmış. Siz burayı sünnet, düğün, kına için mi kiraladınız? Nerede eğitim? Düğün yapacaksınız her vatandaş gibi düğün salonu kiralayın. AKP milletvekili aday adayı TV 24'e röportaj veriyor iskelenin üst katında. Öğrenci ev bulamadığı için sokakta kalıyor siz 2 bin bin liraya iskelenin üst katını kiralayacaksınız öyle mi? AK Parti'ye hizmet olsun diye mi kiraladı TÜGVA burayı" diye tepki gösterdi.

 "Çıkacaklar oradan"

Balyalı "Tahsis TÜGVA'ya yapılmış ama ortada meclisten geçen tahsis kararı yok. Hukuku kendilerine uydurmuşlar. İstanbul halkının hakkının üzerine oturmuş bize hukuktan bahsediyorsunuz. İskeleler halka ait, siyasi çalışmalar için onlara vermeyiz. Çıkacaklar oradan. Siyasi görüşüne bakılmaksızın bütün İstanbullular oradan yararlanacak. 16 milyon insanın iradesinden daha büyük irade yok. Hukukun neresinden dolaşırsanız dolaşın gerçek apaçık ortadadır" dedi.

AK Partili Türkyılmaz: Hazımsızlık

AK Parti Grup sözcülerinden Murat Türkyılmaz ise Balyalı’nın iddiaları üzerine "Hazımsızlıktan kaynaklanıyor. TÜGVA'nın yaptığı hizmetlerin onda birini gerçekleştirmiş bir dernekleri yok. TÜGVA hukuka aykırı işler yapıyor gibi algı oluşturdunuz. Günlerdir yurt ile ilgili kıyameti koparıyorsunuz. Türkiye'de 40 yurt işletiyor TÜGVA" diye konuştu.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU