Avustralya'nın yeni problemi: Avokado bolluğu

Popüler meyve şu an Avustralya'daki süpermarketlerde 1 dolardan ucuza satılıyor

Avustralya'da avokado üretimi son 10 yılda ani bir artış gösterdi (Unsplash)

Bu hasat mevsiminde Avustralya'nın en sevilen meyvelerinden birinin üretimindeki istikrarlı artış, fiyatlarda keskin bir düşüşe neden oldu.

Bir zamanlar sağlığın ve seçkinliğin sembolü olarak algılanan avokado Avustralya'da artık o kadar bol ki çiftçiler çürüyen ürün sorunuyla baş etmek zorunda kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'da avokado fiyatları bu yıl içinde meyve başına 2,20 ABD dolarından (yaklaşık 20 TL) sadece 73 sente (yaklaşık 6,5 TL) düştü. 2018'de meyve Avustralyalılara 6,6 dolara (yaklaşık 60 TL) mal oluyordu.

Ülkedeki avokado üretimi çiftçilerin son 10 yılda artan talebi karşılamak için daha fazla ağaç dikmesinin ardından yükselişe geçti. Mahsul Avustralya'da yıl boyunca yetiştiriliyor.

Avocados Australia endüstri grubuna göre ülke halkı şu anda yılda kişi başına 4 kg avokado tüketiyor ve bu rakamın 2022'ye kadar 5 kg'a çıkması bekleniyor.

Kıta geçen yıla kıyasla yüzde 65 daha fazla avokado üretti ve 2026'da muhtemelen 167 bin 315 ton avokado üretecek.

Avocados Australia'nın CEO'su John Tyas, Bloomberg'e şunları söyledi:

Bu sadece başlangıç. Bazılarının üretime devam etmenin onlar için uygun olup olmayacağını düşündüğü kesin. Bir yılı böyle geçirebilirler fakat durum devam ederse, yalnızca fiyatları kastediyorum, bu sürdürülebilir değil.

Aylarca süren Kovid-19 tecridi nedeniyle artık çiftliklerde süpermarket raflarından daha fazla çürüyen avokado var. Üretimdeki ani artış Avustralya'nın batısında bu yıl rekor bir hasat getirmesi beklenen iyi mevsim koşullarına bağlanıyor.

Ne var ki sıkıntı çeken çiftçiler, mahsullerinin ağaçlarda çürümesine izin vermenin koşullar göz önüne alındığında uygun bir ekonomik karar olduğunu iddia ediyor. Birkaç yetiştirici sürekli gelir kaybı nedeniyle endüstriden ayrılmaya niyetli olduklarını ifade etti.

Avustralya'nın Sunshine Coast bölgesinden bir çiftçi olan Tony Pratt, ABC News'e şöyle konuştu:

Süpermarkette 1 dolara bir avokado, ister küçük bir aile çiftliği ister kurumsal bir çiftlik olsun tüm çiftliklerin zarar ettiği anlamına gelir.

Aldığımız siparişleri göndereceğiz ama pazara meyve gönderip karşılığında hiçbir şey almamak olmaz.

Bazı Avustralya avokadolarının yolu Singapur, Malezya ve Hong Kong'daki Asya pazarlarına çıksa da ihracat nispeten düşük.

Ülke 2020-21'de hasadının yalnızca yüzde 4'ünü ihraç etmiş olsa da yetiştiriciler şimdi bu fırsatları araştırıyor. Tyas, fiyatlardaki düşüşün Avustralya'dan ithal edilen ürünleri daha çekici hale getirdiğini savunuyor.

Avustralya istikrarlı bir avokado üreticisi olmasına rağmen geçen yıl yaklaşık 24 bin 310 ton taze ve kuru avokado ithal etmişti.

Şimdi tecrit kısıtlamaları kaldırılırken ve festivaller yaklaşırken uzmanlar iç talebin de artacağını umuyor.

Tyas, düşük maliyet nedeniyle tüketicilerin Noel'de "hiç çekinmemeleri gerektiğini" söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU