Yeni çalışma şampuan ve oyuncak gibi ürünlerde yer alan fitalatın yol açtığı ölümleri ortaya koydu

ABD'de her yıl yaklaşık 100 bin kişi plastik esaslı ürünlerde bulunan bu madde nedeniyle erken ölüyor

Avrupa Birliği bardak, tabak ve pipet gibi tek kullanılımlık plastik ürünleri yasaklamıştı (Unsplash)

ABD'de yapılan bir çalışma, pek çok üründe bulunan fitalat adlı kimyasal maddenin yılda 55-64 yaş arasındaki 91 bin ila 107 bin kişinin ölmesine yol açtığını gösterdi.

Fitalatlar oyuncaklar, gıda ambalaj materyalleri, kırtasiye malzemeleri ve çeşitli endüstriyel ürünlerde kullanılıyor. Zira bu kimyasallar, plastik esaslı ürünlerin sertliğini azaltmayı, esnekliğini artırmayı veya bunları şeffaflaştırmayı sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fitalatlar ayrıca şampuan, losyon, sabun ve makyaj malzemeleri gibi ürünlerin daha uzun süre dayanmasını için de kullanılıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri insanların kirli havalarda ve plastikle temas eden yiyeceklerle içecekleri tükettiğinde fitalatlara maruz kaldığını bildiriyor.

Çocuklar emeklerken pek çok nesneye dokunuyor ve bunun ardından ellerini ağızlarına sokuyor. Bu davranış yüzünden tozdaki fitalat parçacıkları yetişkinlerden ziyade çocuklar için daha büyük bir risk teşkil ediyor.

ABD Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne göre fitalatlar, insan vücudundaki endokrin sistemi denen hormon üretim mekanizmasına müdahale ediyor. Bu müdahale gelişim, üreme, beyin ve bağışıklıktaki problemlerle bağlantılı.

Daha önce yapılan çalışmalar da söz konusu kimyasalları üreme sağlığındaki bozukluklarla ilişkilendirmişti. Ayrıca fitalatların astım, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve çocuklarda obeziteyle ilişkili olduğu görülmüştü.

Environmental Pollution adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırmadaysa bilim insanları, 55-64 yaş aralığındaki 5 binden fazla yetişkinin idrarındaki fitalat seviyesini ölçtü. Veriler, ortalama 10 yıllık erken ölüm riskiyle kıyaslandı.
 


Bulgular, söz konusu yaş aralığında yılda 91 bin ila 107 bin kişinin fitalatlar sebebiyle herhangi bir nedenden, özellikle kalp ve damar hastalıklarından, dolayı erken ölümle karşılaşabileceğini gösterdi.

Bilim insanları bu ölümlerin, ekonomideki kayıp sebebiyle ABD'ye her yıl 40 milyar ila 47 milyar dolara (yaklaşık 361 milyar ila 425 milyar TL) mal olabileceğini tahmin ediyor.

Araştırmanın başyazarı Dr. Leonardo Trasande'ye göre bulgular, plastik kullanımını azaltmanın ve hatta durdurmanın gerekliliğini gösteriyor.

Öte yandan New York Üniversitesi'nde profesör olan Trasande, çalışmanın kesin olmadığının altını çizdi. Fitalatların insan vücudunu nasıl etkilediğini tam olarak öğrenmek için daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Trasande, insanların toksik kimyasallara maruz kalacağı çalışmalar yapılamayacağını ifade etti.

ABD'de kimya, plastik ve klor endüstrisinin temsilcisi olan Amerikan Kimya Konseyi'nden Eileen Conneely ise Trasande ve ekibinin çalışmasının yanlış olduğunu ifade etti. Çalışmanın bütün fitalatları tek bir potada topladığını kaydeden Conneely, bazı tür fitalatların diğerlerinden daha az toksik olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Bianet

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU