Tolga Şardan: Devlet Denetleme Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı için “rüşvet” soruşturması başlattı

"Hatırladığım kadarıyla AKP iktidarında ilk kez böyle bir soruşturma açılıyor"

Fotoğraf: AA

T24 yazarlarından Tolga Şardan, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında rüşvet alınması karşılığında bürokratik sorunların giderildiği iddiasıyla soruşturma başlattığını yazdı.

Şardan, bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanlığı’na bağlı faaliyet yürüten DDK’nın soruşturması hakkında şunları yazdı:

Canlı hayvan ticaretiyle uğraşan bir grup besici, hükûmetin ithalat rejimi çerçevesinde Uruguay’dan canlı sığır getirmek için yerel makamlarla anlaşma yapar. Ardından 2021’in ilk aylarında sevkiyat hazırlığına başlanır. Uruguay hükûmeti üzerinden satın alımı tamamlanan yaklaşık 8 bin 800 canlı sığır gemiye yüklenir.

Ancak bu arada Uruguay hükûmetinin Covid – 19 pandemisi ve bazı sevkiyat sorunları nedeniyle Türkiye’ye doğru yolculuk üç gün gecikmeli başlar. Bu noktada kota sahibi ithalatçı firmanın herhangi bir sorumluluğu bulunmazken, Uruguay hükûmeti gecikmenin kendilerinden kaynaklandığını bildiren resmi yazıyı ithalatçıya verir.

İçinde Türkiye’de faaliyet gösteren ondan fazla besicilik firmasının malı olan canlı hayvanları taşıyan gemi Mersin’e gelir. Tabii, yükleme noktasında yaşanan gecikme nedeniyle geminin Mersin’e varışı da gecikmeli olur. Mevzuat gereğince Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen işlemlere başlandığında, bakanlık bürokrasisi, gecikmeyi gerekçe gösterip gemide bekleyen canlı hayvanların indirilmesine onay vermez.

Bu arada ithalat işlemlerinden sorumlu olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “mücbir sebep” halini uygulamaya koyarak ithalatta sakınca olmadığını yazı ile bildirilir.  Fakat tüm resmi işlemlerin yolunda olmasına karşın, Tarım ve Orman Bakanlığı yönetimi izin vermez. Gemi, içinde canlı hayvan yüklü olarak Mersin açıklarında beklemeye başlar. Ayrıca bu bekleme karşılığında gerekli sağlık sertifikası ve kotaya sahip olan firma para cezası ödemeye başlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“120 bin dolara anlaşma”

Bu gelişmelerin arından  AK Partili milletvekilleri Fevzi Berdibek ile Metin Gündoğdu’nun Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak firmanın sorunun çözümünde yardımcı olunmasını istediğini aktaran Şardan, şöyle devam etti:

İki AKP’linin girişimi yine bakanlık üst yönetimince geri çevrilir. Ardından ithalatçı firma bakanlığa, sağlık, denetim ve kontrol belgeleri bulunan canlı hayvanlar için “gemiden indirelim, 15 gün kontrolde kalsınlar” teklifinde bulunur. Ancak bu girişimde yine yönetimce uygun bulunmaz. Yanıt yine olumsuzdur.

Bu gelişmeler yaşanırken, bakanlık personeli olmayan bazı kişiler, ithalatçı firma ile temasa geçer. Temasın gerekçesi bellidir: “200 bin dolar ödenmesi halinde sorun çözülecektir.” Firma sahibi, 120 bin dolara anlaşır. Paranın aracılara ödenmesiyle birlikte ertesi sabah geminin Mersin Limanı’na yanaşmasına izin çıkar! Canlı hayvanların, kontrol ve sağlık koşulları altında ülkeye girişi sağlanır.

Bakanlıktan bazı isimlerin rüşvet karşılığı bürokratik sorunun çözülmesi konusunu Cumhurbaşkanlığı’na taşıdığını ifade eden Şardan, şöyle devam etti:

Hatta öyle ki, iddiaları içeren mağdurların ses kayıtları Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırılır. Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi olur.Ardından devreye DDK girer. Kurulda görevli savcılar iddiaların araştırılmasıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında soruşturma başlatır. İlave bir bilgi daha: Bu konuda önemli bilgilere sahip bir kişi, geçen cuma günü DDK görevlilerine “tanık” sıfatıyla ayrıntılı bilgi verdi.

Burada önemli bir soru var: “Eğer her şey mevzuata uygunsa, geminin limana yanaşmasına izin verilmedi? İşlemler mevzuata uygun değilse, geminin limana yaşanmasına nasıl onay çıktı?

İddiaların odak noktasındaki bakanlık üst yönetiminden adı geçenlerin isimleri bende mevcut. Ancak, şimdilik saklı tutuyorum. Ancak iddialar vahim. Hatırladığım kadarıyla AKP iktidarında ilk kez böyle bir soruşturma açılıyor. Sonucunu kamuoyu olarak merakla bekleyeceğiz.

 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU