Cumhurbaşkanı Gani'nin Afganistan'dan kaçışı: "Yüz milyonlarca dolarla tüydüğü anların görüntüleri var"

Taliban'dan saklanan Piraz Ata Şerifi, görüntüleri güvenli bir yere götürüldüğünde paylaşacağını söyledi

72 yaşındaki Eşref Gani şu an BAE'de bulunuyor (AFP)

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin koruması olduğunu iddia eden Piraz Ata Şerifi, Gani'nin para dolu çantalarla kaçtığı anlara dair elinde video olduğunu iddia etti.

Şerifi, Daily Mail'le yaptığı ve 8 Ekim'de yayımlanan röportajda güvenli bir yere götürüldüğünde görüntüleri yayımlayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gani, Taliban'ın 15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından uçakla ülkeyi terk etmişti. Kabil'deki Rusya Büyükelçiliği'nin sözcüsü Nikita İşenko, Gani'nin nakit dolu otomobillerle ülkeyi terk ettiğini iddia etmişti.

4 otomobil para doluydu, paranın bir kısmını helikoptere koymaya çalıştılar ama hepsi sığmadı. Ve paranın bir kısmı pistte kaldı.

Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçisi Muhammed Zahir Ağbar da Gani'nin yanında 169 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 500 milyon TL) götürdüğünü öne sürmüştü.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kan dökülmesini önlemek için ülkeden ayrılmak zorunda kaldım” diyen Eski Afganistan Cumhurbaşkanı ise yüklü miktarda parayla ülkeden kaçtığı iddialarını yalanlamıştı:

Tamamen yalan ve yersiz… Ayakkabılarımı değiştirecek zaman bile bulamadım. Güvenlik görevlileri devletin başı olarak çok acil bir tehdit altında olduğum için ayrılmamı istedi.

"Taliban buraya gelirse kendimi öldürürüm"

Daily Mail'in haberine göre Taliban'dan saklanan Şerifi, kaçış anlarının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerinin elinde olduğunu iddia etti.

Gani'nin ülkeden ayrılacağını çalışanlarına söylemediğini öne süren Şerifi, geride bırakıldıklarını ifade etti.

Şerifi, 15 Ağustos'ta Gani'yi Savunma Bakanlığı'nda beklediklerini ancak eski Cumhurbaşkanı'nın bunun yerine Afganistan Merkez Bankası'ndan gelen paralara el koyarak havalimanına gittiğini öne sürdü:

Yüz milyonlarca belki de milyarlarca dolar. Bir sürü büyük çanta vardı ve bunlar ağırdı… Gani'nin bunu yapacağını hiç düşünmemiştim. Güvende olduğumda kanıtları paylaşacağım.

Daily Mail, Taliban'ın Kabil'in dört bir köşesine Şerifi'nin arandığına dair poster astığını bildirdi:

Bu 'Ata' lakabıyla bilinen General Piraz Şerifi. Cumhurbaşkanı'nın özel korumasıydı. Şimdi yanında 300 silah var. Bu kişiyi veya konumunu biliyorsanız, Afganistan İslam Emirliği'ne ihbar edin.

Taliban, ihbar edene 1 milyon afgani (yaklaşık 100 bin TL) ödül vadetti.
 

48942187-0-image-a-16_1633728616222.jpg
Piraz Ata Şerifi, "Taliban'ın iddia ettiği gibi 300 silahım yok" dedi (Jamie Wiseman / Daily Mail)


Şerifi ise röportajda Taliban'ın iddiasını yalanladı:

Bir silahım ve bir mermim var. Taliban buraya gelirse kendimi öldürürüm. Onlar yakalarsa beni zaten öldürecek.

Şerifi, Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Nick Carter'la aynı masada oturduğunun görüldüğü bir fotoğrafı Daily Mail'e gösterdi. Şerifi, fotoğrafın 5 ay önce bir konferansta çekildiğini öne sürdü.

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yle fotoğraflarını da gösteren Şerifi, Taliban kontrolü sağladığı için Gani'yle olan görüntülerini sildiğini kaydetti.

Şerifi, Afganistan'da Birleşik Krallık ordusundan Johnny Mercer tarafından eğitildiğini öne sürdü ve kaçışı için Mercer'dan yardım istediğini söyledi. Ancak şimdi parlamenter olan Mercer, Daily Mail'e Şerifi'yi tanımadığını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Gazete Duvar

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU