Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner geçen yıl Beyaz Saray'da çalıştıkları sırada 135 milyon dolar kazanmış

ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı ve damadı, başkan danışmanlığı görevlerinin yanı sıra emlak hisseleri ve kitap anlaşmalarından da gelir elde etti

Ivanka Trump ile eşi Jared Kushner / Fotoğraf: AP

Abby Young-Powell - The Independent

Beyaz Saray’ın açıkladığı mali verilere göre, ABD Başkanı Donald Trump’a danışmanlık yapan kızı Ivanka Trump ile damadı Jared Kushner, geçen yıl 135 milyon dolar (yaklaşık 800 milyon TL) kazanç elde etti.  

Ivanka Trump, Oval Ofis’in hemen aşağısında yer alan The Trump International Hotel’den payına düşen hisse sayesinde 3 milyon 950 bin dolar (23 milyon TL) kazandı. Söz konusu otel, anayasada yabancı hükümetlerin ABD başkanına ödeme yapmasını yasaklayan maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Trump hakkında açılan 2 federal davanın merkezinde yer alıyor.

ABD Başkanı’nın kızı ayrıca, el çantası, ayakkabı ve aksesuar satışı gibi kişisel işlerden bir milyon dolara yakın kazanç sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ivanka Trump’a 2017’de yayımlanan ve New York Times’ın “budalaca bir yan ürün” sözüyle eleştirdiği “Çalışan Kadınlar: Başarının Kurallarını Yeniden Yazmak” (Women Who Work: Rewriting the Rules for Success) adlı kitap için 263 bin 500 dolar (1,5 milyon TL) ön ödeme yapıldı.

Trump’ın damadı Jared Kushner ise New York şehrinde bulunan lüks dairelerdeki payından yüz binlerce dolar elde etti. Kushner’ın Cadre adlı emlak yatırım firmasında da en az 25 milyon dolar (148 milyon TL) değerinde hissesi bulunuyor.

Manhattan’ın Soho bölgesinde yer alan tarihi Puck Building binası Kushner aileine ait ve buradan 6 milyon dolarlık bir kira geliri sağlanıyor. Brooklyn Willamsburg’da depodan bozma lüks apartmandan elde edilen kira ve satış geliri de 350 bin doları (2 milyon TL) buluyor.

Binadaki gürültülü ve tozlu inşaat işlerinin burada yaşamayı imkansız hale getirdiğini söyleyen eski ve mevcut kiracılar, yaşadıkları yerleri terk etmeleri için kasten böyle bir yönteme başvurulduğunu iddia ederek Kushner ailesinin şirketleri aleyhine dava açmıştı.

Çıkar çatışmalarıyla gündeme gelen Cadre firmasıysa, geri kalmış bölgelerde yatırım yapıp büyük vergi indirimlerinden faydalanmak için bir fon kurdu.

Kushner, Beyaz Saray’a geçmesinden bu yana şeffaf olmayan denizaşırı işlerde yabancı yatırımlardan 90 milyon dolar (531 milyon TL) kazandı.   

Ivanka Trump ile eşi Jared Kushner’ın gelirlerine dair Beyaz Saray tarafından açıklanan veriler, ABD Hükümet Etiği Ofisi’ne iletildi.

Trump’ın eski Özel Kalem Müdürü John Kelly, geçen ay Bloomberg kanalında yayımlanan The David Rubenstein Show’a verdiği röportajda, ABD başkanının ailesinin "ele alınması" gereken bir “nüfuzu" olduğundan bahsetmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU