İran cezaevindeki Nazenin Zaghari-Ratcliffe "haksız yere hapsedilmesini" protesto için ikinci kez açlık grevinde

Richard Ratcliffe, eşinin eylemi sona erinceye kadar kendisinin de yemek yemeyeceğini açıkladı

Adam Forrest - The Independent

İran’da cezaevinde bulunan yardım kuruşu çalışanı İran asıllı İngiliz vatandaşı Nazenin Zaghari-Ratcliffe, tutukluluğunu protesto etmek için ikinci kez açlık grevine başladı.

Bir çocuk annesi Zaghari-Ratcliffe, 5 yıl hapis cezasına çaptırılmasına yol açan ancak kendisinin reddettiği casusluk suçlaması nedeniyle 3 yıldır İran’daki bir cezaevinde tutuluyor.

Çifte vatandaşlığa sahip Zaghari-Ratcliffe, ocak ayında tıbbı destek almasına izin verilmediğini gerekçe göstererek açlık grevine başlamış, tedavinin başlamasıyla birlikte eylemine son vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezaevindeki eşinden telefon aldığını söyleyen Richard Ratcliffe, “Adalete uygun olmayan tutukluluk halini protesto etmek için (yalnız su içeceği) yeni bir açlık grevine başladığını yargı makamlarına bildirmiş” dedi.

Eşinin bir süredir bu konuyu gündeme getirmekte olduğunu kaydeden Ratcliffe, sözlerine şöyle devam etti:

“Nazenin, şayet (kızımız) Gabriella’nın 5. doğum gününü de içeride geçirirse, her iki hükümete de ‘yeter artık’ demek için bir şeyler yapacağına dair ant içmişti. Bu iş fazlasıyla uzadı. Sesi bugün endişeli ama sakin geliyordu. Açlık grevinde talebinin kayıtsız şartsız serbest bırakılması olduğunu söyledi. Uzun zamandır buna hakkı var.”

Bugünden itibaren başkent Londra’daki İran Büyükelçiliği önünde 24 saat nöbet tutacağını açıklayan Ratcliffe, böyle bir durumda eşini yalnız bırakamayacağını ve onun İran’daki açlık grevi sona erinceye kadar kendisinin de yemek yemeyeceğini söyledi.

 

Nazenin Independent.jpg
Ratcliffe, 2017'de İran Büyükelçiliği önünde nöbet tutarken / Fotoğraf: The Independent

 

Konuyu değerlendiren Uluslararası Af Örgütü’nün İngiltere Direktörü Kate Allen ise “Nazenin, düzmece bir mahkeme sonrası adaletsiz bir şekilde tutuklanan, tek kişilik hücrede aylarca tecrit edilen ve hayati öneme sahip tıbbi yardım alması üzerinde sonu gelmeyen oyunlar oynanması dahil eziyetin her türlüsüne maruz bırakılan bir vicdan mahkumudur” ifadelerini kullandı.

Meselenin bu hale gelmesinin şok edici olduğunu kaydeden Allen, “Biz ve ülke genelinde sayısız kişi, İranlı yetkililerin nihayet doğru olanı yapıp Nazenin’i serbest bırakmasını umuyoruz” diye ekledi.

 

Nazenin AP.jpg

​​​​​​​Nazenin Zaghari-Ratcliffe, 2016'da kızı Gabriella'yla birlikteyken / Fotoğraf: AP

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, mart ayında alınan kararla, İngiliz vatandaşı Nazenin Zaghari-Ratcliffe’e diplomatik koruma hakkı verildiğini duyurmuştu.

Tutuklu kadının nisan ayında mahkum takasının parçası olarak serbest kalabileceğine dair yeşeren umutlarsa, İran’ın muhtemel bir anlaşmadan geri çekilmesiyle sonuçsuz kalmıştı.

Hunt, bu gelişme üzerine yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’in, Zaghari-Ratcliffe’in serbest kalması yönünde sinyal verdikten sonra “teklifinden bir şekilde caymasının talihsizlik” olduğunu söylemişti.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU