Sezai Temelli: AKP’ye oy veren Kürt seçmen ya sandığa gitmeyerek ya da İmamoğlu'na destek vererek tepkisini gösterecek

HDP Eş Genel Başkanı Temelli “23 Haziran’da, 31 Mart’tan çok daha güçlü biçimde tercihlerimiz sandığa yansıyacak” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Temelli "23 Haziran’da bizim tercihimiz nettir, seçmenimizin tercihi nettir" dedi / Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul seçimine ilişkin tartışmaların özellikle partileri üzerinden sürdürüldüğünü belirterek, “HDP’nin tavrını başka bir yere bağlamak, HDP üzerinden suçlayıcı bir dil ile kamuoyu oluşturmak bizim de alışageldiğimiz bir durum oldu. HDP’nin olmadığı HDP tartışmalarından Türkiye toplumu bıktı” dedi. 

Temelli, İstanbul’daki seçim çalışmaları kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Temelli, bugün yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sınavını hatırlatarak, “Dün milyonlarca çocuğumuz karne aldı hiç kimsenin mutlu olmadığı eğitim sistemine karşı insanların karamsar olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz. O yüzden bu seçim bir yönüyle velilerin seçimidir. İstanbul’da bulunan öğrenci sayısı ve velilere baktığımızda, velilerin bu seçimde inisiyatif almasını ve itirazlarını sandığa yansıtmalarını bekliyoruz. Dün karneler dağıtıldı en düşük notu yine bu hükümet aldı. Eğitim sistemini bu hale getiren çocuklarımızın geleceğini karartan bu iktidar en düşük notu aldı. O zaman gelin İstanbul seçimleri vesilesi ile bu iktidara bir karne verelim. Bu karne ile onu sınıfta bırakalım” dedi. 

“ Herkesi 23 Haziran seçimlerinde inisiyatif almaya çağırıyoruz”

Temelli, iktidarın “doğa talanı”na karşı itirazların sandığa yansıtılmasını isteyerek, “ Türkiye’nin her yerinde herkesi 23 Haziran seçimlerinde inisiyatif almaya çağırıyoruz. Çünkü 23 Haziran seçimleri başlı başına önemli bir adaletsizliğin göstergesidir. Türkiye’de 4 yıldır süren tecrit politikalarının, her türlü adaletsizliğin 23 Haziran seçimlerinde bir demokrasi referandumu olarak karşımıza çıkması doğaldır. Türkiye’nin her yerinde bu büyük adaletsizliğe hep birlikte karşı çıkmalıyız” dedi. 

Sezai Temelli, 31 Mart seçimlerine giderken önemli bir stratejiyi HDP olarak ortaya koyduklarını belirten Temelli, “Dedik ki biz Kürdistan’da kazanacağız batıda da AKP-MHP bloğuna kaybettireceğiz. Bu topyekün demokrasi mücadelesiydi. Bunda başarılı olduk. YSK marifeti ile bir çok yerde seçimler iptal edildi, belediyelerimiz gasp edildi. Kazanan arkadaşlarımız YSK tuzağı ile mazbatalarını alamadılar. KHK gerekçesi ile kazanmamış olanlara belediyeler peşkeş çekildi. 23 Haziran bu adaletsizliğe hep birlikte itiraz edeceğimiz bir seçimdi. Van’dan Iğdır’dan, Muş'tan Hınıs'tan, Digor'dan Türkiye’nin neresinde olursak olalım karşı karşıya kaldığımız haksızlığa itirazımızı yükselteceğiz. Sadece İstanbul’da sandıklara gideceğiz ama her yerde alanlarda olacağız, demokrasi buluşmaları gerçekleştireceğiz ve orada adeta 23 Haziran’ın bir demokrasi referandumu olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz dedi.

“ Bir çözüme ihtiyacımız var “

Temelli'nin konuşmasının geri kalanı şu şekilde:  

İstanbul seçimlerinin kritik önemine vakıfız. Çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Biz 31 Mart seçimlerinden hemen sonra Türkiye’ye Demokrasi İttifakı’nı ilan ettik ve bu konuda çalışacağımızı dile getirdik. Tüm demokrasi güçlerine, toplumsal dinamiklere, muhalefet partilerine çağrı yaptık. Türkiye’de çözümün adresi demokrasi ittifakından geçer. Bir çözüme ihtiyacımız var, demokrasi sorununda Kürt meselesinde bir çözüme ihtiyacımız var ve bu çözümün bir demokrasiden yana tercih ile mümkün olabilir. Demokratik müzakere, demokratik siyaset, toplumsal uzlaşma ve onurlu bir barış için demokrasi ittifakının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sayın Öcalan ile görüşmelerde de bu konuların açığa çıkması ve 4 yıllık tecridin aşılması açısından önemlidir. Mutlak tecrit kırılmıştır ama Türkiye’de kırılması gereken bir çok tecrit dinamiği vardır. Örneğin yargı, baskı ve şiddet politikaları bunun en temel örnekleridir. Bu konuda adım atmamız için demokratik müzakere konusunda tüm Türkiye’nin inisiyatif alması, herkesin inisiyatif alması gerekiyor. Müzakereleri demokratik siyaset içerisinde, herkesin katıldığı, fikrini beyan ettiği bir zeminde gerçekleşebiliriz. Tüm topluma bu çağrıyı yapıyoruz. Bizim ortaya koyduğumuz strateji bütün Türkiye’de bir umudun var olmasına yol açtı. Şimdi herkes umutlu, herkes bir şeyleri değiştirebileceği umuduna sahip, o zaman bunu yapmanın yolu 23 Haziran’dan sonra sandıktan çıkan sonuçları demokrasi ittifakı yoluyla daha güçlü biçimde örmekten geçer.

Türkiye’yi değiştirme iddiasında olduklarını belirten Temelli, “Nasıl ki yerel yönetimlerde yerel iktidarları değiştirdik, 23 Haziran’dan sonra demokrasi buluşmaları ile de Türkiye’yi değiştireceğiz” dedi. 

“HDP’nin ve seçmeninin 23 Haziran tercihi çok nettir”

23 Haziran seçiminin demokrasi mücadelesi olduğunu ifade eden HDP Eş Genel Başkanı, “Böyle örgütlendik, sandığa da böyle gidiyoruz” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temelli, “23 Haziran’da bizim tercihimiz nettir, seçmenimizin tercihi nettir. Tercihlerimiz sandığa yansıyacak. 31 Mart’tan çok daha güçlü biçimde tercihlerimiz sandığa yansıyacaktır. 23 Haziran’da sandıktan demokrasi, barış ve demokratik bir irade çıksın istiyoruz. 23 Haziran seçimlerine çok ciddi hazırlandık. Bugün Türkiye'nin her yerinde İstanbul seçimlerine yönelik gayretlerimiz sürmektedir. Türkiye’nin her yerinde birçok arkadaşımız bu çalışmada görev almaktadır. Özellikle vekillerimiz mahalle mahalle, sokak sokak, pazar pazar işyeri işyeri çalışmalarını sürdürmektedir. Adeta İstanbul’da 23 Haziran’a giderken bir demokrasi şölenini bütün örgütümüzle hayata geçiriyoruz” dedi. 

"Nerede olursanız olun 23 Haziran’da İstanbul’a dönün"

Seçmene de çağrıda bulunan Temelli “Eğer İstanbul seçmeni iseniz nerede olursanız 23 Haziran’da mutlaka İstanbul’da olun ve oyunuzu kullanın. Biliyorum zahmetli, gittiğiniz yerden geri dönmenin külfeti var. Bu külfete katlanmaya değer, barış ve demokrasi için bu külfete katlanmaya değer” dedi. 

Daha sonra basının sorularını yanıtlayan Temelli, cumhur ittifakından Kürt seçmene yönelik verilen mesajları samimiyetsiz olarak değerlendirdi. 

Temelli, “Bakın şu anda Pençe Harekatı diye bir harekat sürüyor daha önce Afrin’de aynı şeyi hep birlikte gördük. Ne zaman bir seçim olsa Türkiye’de bir yanıyla yoz milliyetçilik üzerinden oy devşirmeye yönelik bir harekat sürdürülüyor. Ama bir yandan da Bahçeli ve Erdoğan Kürt halkına bunca acıları yaşatan kendileri değilmiş gibi, bunca ölüme sebep olmamışlar gibi Kürt halkına samimiyetsiz bir şekilde yaklaşıyorlar. Samimi değiller, samimi olsalardı eğer parlamento 4 yıldır açıktır Kürt meselesinin çözümüne yönelik adımlar atarlardı. Bırakın adım atmayı Kürt meselesinin demokratik siyaset içinde çözülmesi için çalışan arkadaşlarımızı hapse attılar. Bugün cezaevlerinde olan milletvekillerimiz var. Geçmiş dönem eş genel başkanlarımız var. Onun ötesinde 5 bin HDP’li cezaevinde ve hepsi de demokratik siyaset içinde Kürt meselesinin demokratik çözümü için çalışmış ve barıştan başka bir derdi olmayan arkadaşlarımız. Eğer samimi olsalardı bunlar olmazdı” dedi. 

AK Parti’nin muhafazakar Kürt seçmene yönelik bir söylem geliştirmeye ve sandığa gitme baskısı yaratmaya çalıştığını belirten Temelli konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Kürtler geçmişte hangi partiye oy vermiş olursa olsun bu 4 yılı iyi değerlendirdiler. Artık bu türden kurnazlıklara prim vermeyeceklerdir. 31 Mart’ta vermediler 23 Haziran’da da vermeyecekler. Evet bu siyasi kurnazlıktır. Kürt seçmenin hangi inançtan olursa olsun bu tür tuzaklara düşmeyeceklerine inanıyorum. Yaptığımız çalışmalarda ve kamuoyu yoklamalarında, 31 Mart'ta çıkan eğilimler yönünde bir dağılım karşımıza çıkıyor. HDP seçmeni açısından bir sorun yok ama geçmişte AKP’ye oy veren Kürt seçmen ya sandığa gitmeyerek ya da Ekrem İmamoğlu'na destek vererek tepkisini gösterecektir. Çünkü bir tepki gösterilmelidir, bir itiraz sandığa yansımalıdır. İktidar her seferinde seçim atmosferini atlatır atlatmaz Kürt düşmanlığını sürdürmektedir. Sayın İmamoğlu'na çalışmalarında başarılar diliyoruz. İyi bir kampanya yürütüyorlar. İnanıyorum ki seçimlerden sonra bütün kimlikleri kucaklayan, bütün kimliklerle beraber emeğin, kadının ve doğanın haklarını savunan bir politikayı hayata geçirir. 23 Haziran seçimlerinden sonra meseleyi sadece belediye başkanlarına indirgeyerek değil bir kenti bütün halkı ve bütün emekçilerle yönetmek önemlidir. Kendisinden beklentimiz yerel demokrasi konusunda sağlıklı adımlar atmasıdır. Umarım bu hayata geçer.

“Yeni bir kulvar ve seçenek yarattık. Bu seçenek demokrasi ittifakıdır”

Temelli, HDP’nin neden 31 Mart yerel seçimlerinde ve 23 Haziran’da İstanbul’dan aday çıkarmadığı sorusuna ise çıkar hesabı ile yaklaşmadıklarını belirtti.

Temelli, “2 tane belediye başkanı 3 tane belediye meclis üyemiz olsun, orada rant peşinde koşalım diye bir yaklaşımımız hiç olmadı. Meseleye Türkiye’de bütünlüklü yaklaşıyoruz. Türkiye’nin yegane partisi olarak. Türkiye partisi misiniz? Evet Türkiye partisiyiz. Türkiye halklarının partisiyiz. Türkiye halklarının, emekçilerinin kadınların, gençlerin beklentisi var. Bu açmazdan çıkmak için umutvar bir hamlenin gerçekleşmesi gerekiyordu biz de üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirdik. Yeni bir kulvar ve seçenek yarattık. Bu seçenek demokrasi ittifakıdır. Yoksa belediye başkanları sayısına indirgenmiş bir siyasetin Türkiye'nin önünü açmayacağını biliyoruz. O yüzden 31 Mart stratejimizi çok net bir şekilde hayata geçirdik. Bundan mutluyuz onur duyuyoruz. Türkiye halklarının, bütün kesimlerin HDP’ye olan yaklaşımları bizi mutlu ediyor. Bu konuda kararlı bir şekilde yürüyüşümüz devam edecek” dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU