NASA finansmanlı araştırmada Dünya çevresindeki göktaşında 12 trilyon dolarlık maden keşfedildi

NASA'nın 2022 hedefinde de 10 bin katrilyon değerinde maden içerdiği tahmin edilen 16 Psyche adlı bir asteroit var

Dünya yakınındaki değerli asteroitlerin analizi, aslında 16 Psyche isimli çok değerli bir göktaşının keşfine hazırlık niteliğinde (NASA)

Bilim insanları, Dünya’nın yakın çevresinde hareket eden, 1986 DA ve 2016 ED85 isimli iki asteroidi madenlerinin değeri açısından analiz etti.

1986 DA adlı asteoridin yaklaşık 11,65 trilyon dolar (yaklaşık 100 trilyon TL) değerinde değerli metaller içerdiği tespit edildi.

2016 ED85 adı verilen göktaşının da madenler açısından zengin olduğu düşünülüyor. Ancak araştırmacılar bu göktaşıyla ilgili sınırlı veriler nedeniyle kesin bir tahmin yapmaktan kaçınıyor.

Analize göre 2016 ED85, 1,7 kilometre; 1986 DA ise 3 kilometre genişliğinde.

Metaller açısından epey zengin olduğu belirtilen iki göktaşının, Dünya’daki metal rezervlerinin tamamından daha fazla demir, nikel ve kobalt içerdiği düşünülüyor.

Ayrıca iki asteroit Amor asteroit grubunun da yer aldığı "Yakın Dünya Asteroitleri" sınıfında konumlanıyor.

The Planetary Science Journal isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan analize göre bu zengin göktaşları, "gelecekte asteroid madenciliği için olası hedefler olabilir".

Uzay madenciliği bilim camiasında ilgi görüyor çünkü uzmanlar, bu uğraşın Ay veya Mars tabanlı bir koloni için gerekli madenleri uygun maliyetle sağlayabileceğine inanıyor. Zira kozmik madenler kullanılabilirse, diğer gezegenlerde kurulacak üsler için gerekli yapı malzemelerinin Dünya'dan gönderilmesi gerekmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra NASA da 2022'de 16 Psyche isimli bir asteroitte madencilik yapacak bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor. Bu göktaşının 10 bin katrilyon dolar değerinde mineral içerdiği öne sürülüyor.

NASA’nın finanse ettiği yeni analizde değerlendirilen iki küçük göktaşı da "Mini Psycheler" diye nitelendi. Zira bilim insanları bu göktaşlarının 16 Psyche’ye benzeyen daha büyük bir asteroitten koptuğunu düşünüyor.

Hatta bunların evrenin erken dönemlerinde gelişen ve bir nedenden parçalanan gezegenlerin çekirdeği olması da mümkün.

Bu nedenle "Mini Psychelerin" incelenmesi, NASA’nın 2022 görevine rehberlik edecek. Söz konusu gök cisimlerinin Dünya’ya yakınlığı göz önüne alındığında bilim insanlarının bunları incelemesi de daha kolay olacak.

Arizona Üniversitesi’nde görev alan, araştırmanın başyazarı Vishnu Reddy, "Bu Mini Psycheleri Dünya'ya bu kadar yakın keşfetmemiz ödül gibi" diye konuştu:

Analizimiz, her iki yakın göktaşının da demir ve nikel gibi metalleri yüzde 85 oranında içeren yüzeylere sahip olduğunu gösteriyor. Bu yüzeylerin sadece yüzde 15’i silikat malzemeden, yani normal kayadan oluşuyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU