Hürriyet yazarı: Güdük maaş heyecanı

“Güdük maaş artışlarıyla satın alma gücü giderek eriyen emekçi ve emekli, gelecek şişkin faturaların hesabını yapmaya başladı bile”

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, açıklanan enflasyon oranının memur ve emekliye zam yolunu açtığını söylerken “Güdük maaş artışlarıyla satın alma gücü giderek eriyen emekçi ve emekli, gelecek şişkin faturaların hesabını yapmaya başladı bile” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayer, bugünkü köşe yazısında eylül ayına ilişkin açıklanan enflasyona dair şunları yazdı:

Beklentilerin altında gerçekleşse de eylül ayına ilişkin yüzde 1.25 oranındaki enflasyon, memur ve memur emeklisine şimdiden ek zammın yolunu açtı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon yüzde 19.58’e yükselirken, milyonlarca sabit gelirli çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren son üç aylık enflasyon kümülatif yüzde 4.23 oldu. Temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12 ve eylülde yüzde 1.25 (kümülatif yüzde 4.23) gerçekleşen enflasyon üzerine maaşlarında 1 Temmuz’da yüzde 3 oranında artış olan 6 milyonu aşkın memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi şimdiden yüzde 1.23’lük enflasyon farkını, yani ek zammı garantiledi.

“Yılbaşına dek, ekim, kasım ve aralık aylarında da enflasyonun artacağı öngörüldüğünde milyonlarca dar gelirlinin yüzde 5-6 arası ek zam alması kuvvetle muhtemel” diyen Bayer, şu ifadeleri kullandı:

Tabii çarşı pazarın bir türlü dindirilemeyen ateş pahası fiyatlarına karşın TÜİK, yılın son üç ayında eksi enflasyon açıklamazsa... Doğalgaz, elektrik ve kömürdeki fiyat artışları, önümüzdeki karakışın dar gelirliler adına çok zor geçeceğini ortaya koyuyor. Güdük maaş artışlarıyla satın alma gücü giderek eriyen emekçi ve emekli, gelecek şişkin faturaların hesabını yapmaya başladı bile. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileriyle dul ve yetimlerinin aylıklarına yılbaşında yapılacak zam, 3 Ocak’ta açıklanacak aralık enflasyonu ile saptanacak.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU