Deney maymunlarını laboratuvar hayatından sonra ötanaziden kurtarma yolu: Emeklilik

ABD’de barınaklara gönderilen maymunlar, kalan yıllarını huzur içinde, doğayı keşfederek ve sebze yiyerek geçirebiliyor

Fotoğraf: Reuters

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

Deneylerde kullanılan maymunları görevleri bittikten sonra uyutmak yerine, barınaklara göndererek “emekliye ayırmayı” tercih eden araştırma tesislerinin sayısı gün gittikçe artıyor.

ABD’nin Wisconsin eyaletinde bazı araştırma laboratuvarları, çalışmalarında kullandıkları maymunları barınaklara gönderiyor ve bu hayvanlar ömürlerinin bundan sonraki kısmını huzur içinde, temiz hava alarak, marul ve havuç yiyerek ve hareket ederek geçirebiliyor.

Westfiel kasabasında barınağın uygulamaya geçmesi için 15 yıl çaba gösteren eski araştırma laboratuvarı çalışanı Amy Kerwin, “Bunlar, yalnızca onların hayret içinde etrafa bakındıklarını görmek içindi” diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kerwin gibi laboratuvarda hayvanlarla bağ kuran araştırmacılar, bu canlıların ölüme gönderilmemesi, onun yerine barınak imkanının sunulduğu bir yerde yaşamaları için şans tanınması adına mücadele veriyor.

Öte yandan 2015’te Araştırma Hayvanları Emeklilik Vakfı’nı kuran bir grup araştırmacı, yeni mezun öğrenci ve ahlakbilimci, laboratuvar hayvanlarının hayatlarına devam edebilecekleri barınaklar kurulması için para toplamaya çalışıyor.

Birçok araştırma tesisi, dokularını incelemek için maymunlara “ötanazi” uygularken, beyin tarama teknikleri gibi teknolojinin sunduğu yeni imkanlarsa, bu kadar sayıda hayvanın uyutulmasına gerek olmadığına işaret ediyor.

Bu arada bazı maymunların, katıldıkları deneylerin sona ermesinin ardından, can sıkıntısının yol açtığı takıntılı davranış özelliklerini taşıdıkları görülebiliyor. Diğer taraftan pek çoğu, vahşi yaşamda hayatta kalmalarını sağlayacak becerilerden yoksun olmaları nedeniyle doğal habitatlarına dönemiyor.

ABD Tarım Bakanlığı verileri, ülkede araştırma laboratuvarlarında kullanılan maymun sayısının 2017’de 110 bine yakın olduğunu gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU