Afrika'nın Baş Divası: Angelique Kidjo

Ömer Faruk Özbil Independent Türkçe için yazdı

Time dergisi 2007 yılında Kidjo için "Afrika'nın Baş Divası" tanımlamasını kullanmıştı

Şimdi birbirimize ihtiyacımız var
Her birimizin birimize ihtiyacı var

(Mother Nature / Agelique Kidjo)


Time dergisi her yıl dünyanın en etkili isimlerini seçiyor. 18 yıldır devam eden bu çalışma artık bir geleneğe dönüştü diyebiliriz. Tüm dünya tarafından dikkate alınır hale geldi. 2021 yılını bitirmeye ramak kala Time dergisi yılın en etkili isimlerini açıkladı. 100 kişilik liste için 6 farklı başlıkta, alanına damga vuran kişiler seçildi. Bu listede göze çarpan bir Afrikalıyı; Angelique Kidjo'yu sizler için yazdım.


Afrika'da müzik ve dans kültürü önemli bir yere sahip. Afrika'da müziksiz bir hayat tahayyül etmek imkansız. Hatta bazı Afrika ülkelerinde cenaze törenleri bile müzik ve dans eşliğinde yapılıyor.

Afrika için bu denli öneme sahip olan kültürel bir ögenin dünya müzik hazinesine katkısı da o ölçüde büyük oluyor. 

Yaşayan Afrikalı sanatçıların en büyüklerinden biri şüphesiz Angelique Kidjo'dur. Benin'de doğan ama namı ülke sınırlarını aşıp dünyaya yayılan bir isim.

Onu basit bir şarkıcı olarak tanıtmak ve tanımak eksik kalacaktır. Kidjo, renkli kişiliği ve aktivist yönüyle ön plana çıkıyor. Kendisi 5 dil biliyor ve bu dillerin tamamında şarkı söylüyor. 
 

Angelique Kidjo1.jpg
Angelique Kidjo

 

Benin'den Fransa'ya uzanan hikaye

1960 yılında doğan Kidjo, ülkesindeki sorunlardan ve güvensizlik ortamından dolayı 1983 yılında Paris'e taşındı. Bu gittiği yeni ülkede tutunabilmek için günlük işlerde çalışarak hem okudu hem de hayatını kazandı.

Bu sırada çeşitli müzik gruplarıyla temas kurdu. Önceleri yedek şarkıcı olarak sahne almaya başladı. Kısa süre içerisinde Paris'in en çok aranan canlı müzik sanatçılarından birine dönüştü.

O yıllarda ilk solo parçasını kaydetti. Devam eden yıllarda birçok albüm çıkarttı. Bugüne kadar 17 albüm 5 solo çalışma kaydetti. Belki de bunlardan en ilginç olanı, kendi yarattığı dilde bestelediği ve söylediği şarkıdır. Batonga şarkısında bu dili kullandı. 
 


Paris'e taşındıktan sonra Kidjo'nun her geçen gün popülaritesi artıyordu. Kidjo bu popülerliği yalnızca servet biriktirmek için değil, aynı zamanda ulvi amaçlar için kullandı.

Birçok yardım çalışmasında görev aldı. Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına gönüllü olarak katkı sundu. 
 

Angelique Kidjo2.jpg
Kidjo'nun dünyanın önde gelen devlet başkanlarına verdiği konser

 

Kidjo aynı zamanda 2002 yılından beridir UNICEF'in iyi niyet elçisi olarak görev yapıyor. UNICEF ile Afrika ülkelerini gezerek çeşitli raporlar hazırladı.

Batonga Vakfı'nı kurarak Benin başta olmak üzere Afrika'da fırsat eşitliği bulunmayan kız çocuklarına ve kadınlara yönelik faaliyetler yaptı.

Finansal okuryazarlık gibi önemli eğitimler veren vakıf, sosyal sermayelerinin güçlenmesi için kadınları destekliyor.

Kidjo aynı zamanda Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu tarafından başlatılan "Kadın Hakları İçin Afrika" projesini yürütüyor.

Özellikle Afrikalı kadınları destekleyen ve gelişimine katkı sunarak, fırsat eşitliğini geliştirecek projelerde yer alıyor. 


Batonga Vakfı

Benin'de okuduğu yıllarda, henüz küçük bir ilkokul öğrencisiyken "Batonga" kelimesiyle tanıştı.

Kızların okula alınmaması gerektiğini savunanlara karşı bir cevap niteliğinde türetilen bu kelime Kidjo için büyük anlam ifade ediyordu.

O yüzdendir ki bu isimle bir dernek kurdu. Bu kelimeyi o kadar benimsedi ki ismini hit şarkılarından birine verdi. 
 

Angelique Kidjo3.jpg
Angelique Kidjo ile Batonga Vakfı'nın desteklediği çocuklar

 

2006 yılında kurulan Batonga Vakfı misyon olarak fakir kimselere maddi yardım yapan bir modeli benimsemek yerine, daha proaktif bir yaklaşım sergiliyor.

Sahraaltı Afrika'da çalışmalar yürüten Batonga Vakfı, toplum tarafından hakir görülen ve dışlanan kızları eğiterek, toplumsal yaşamda ihtiyaç duydukları sosyal becerilerle donatmayı amaçlıyor.

Kızların daha güçlü bireyler olarak yetişmelerini istiyor. Bugüne kadar binlerce Afrikalı kızın hayatına dokunan Vakıf, Kidjo gibi makus talihini tersine çevirmek isteyen kızları desteklemeye devam ediyor.


Aktivist Kidjo

2015 yılında New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Shakira ile birlikte Afirika isimli parçayı söyledi. Sürdürülebilir kalkınmaya dikkat çekmeyi hedefliyordu.

Tetanoz hastalığıyla mücadele için "You Can Count On Me" şarkısını besteledi. Parçanın her bir indirmesi, bir anneye aşı olarak bağışlanıyor. 
 

Angelique Kidjo4.jpg
Shakira ile Kidjo'nun konseri

 

Bestelediği parçalarda ve söylediği şarkılarda iyi olması, aktivist yönü ve renkli kişiliği Kidjo'yu hep parlattı. BBC tarafından oluşturulan dünyanın en ilham verici ve etkili 100 kadını listesine dahil edildi.

Fransa'nın en yüksek liyakat nişanı Kidjo'ya verildi. The Guardian onu film, müzik ve modada en iyi 100 kadından biri olarak sıraladı.

Forbes ise Afrika'nın en güçlü 40 ünlüsü listesine dahil etti. İlk defa bir Afrikalı kadın bu listede yer aldı. 2020 Tokyo Olimpiyatları açılış töreninde Hans Zimmer'in Imagine parçasını seslendirdi. 

2007 yılında yine Time dergisi Kidjo için "Afrika'nın Baş Divası" dedi. Bu hiç de abartılı veya haksız bir yakıştırma değildi. Kidjo Afrika için büyük bir öneme sahip. Sadece Afrika için değil, dünya müzik mirası için de oldukça önemli bir isim. 
 

Angelique Kidjo5.jpg
Grammy Ödülü ile poz veren Angelique Kidjo

 

4 Grammy sahibi Kidjo, İstanbul'a da gelerek bir konser verdi. Gösterişli kostümleri, yüksek enerjisi ve etkileyici sesiyle izleyicilerden tam not aldı. 

Kidjo'yu bu denli özel kılan birkaç unsur var. Bunların en ön plana çıkanı, güçlü kişiliği… Bu beraberinde aktivistliği getiriyor. Ve eşsiz müziği ile buluşan bu özellikleri, ortaya Afrika'nın 'Baş Divası'nı çıkartıyor.


Afrika ile bağını kopartmadı 

Kidjo Paris'e taşınıp Fransızca şarkılar söylemeye başlasa da Afrika ile olan bağını asla kopartmadı. Kültürleri harmanlamayı tercih etti.
 

Angelique Kidjo6.jpg
Kidjo, Grammy Ödül Töreni'nde


Bazı şarkılarına İngilizce başlayıp Svahili dilinde devam ediyor. Avrupa'nın eşsiz müziği ile Afrika müziğinin geleneksel sıcaklığını ustalıkla harmanlıyor.

Sahneye çıkınca içindeki Afrikalı ortaya çıkıyor. Zira Afrika halkları dans etmeye bayılırlar.

Ayrıca bu konuda da oldukça yetenekliler. Kidjo kültürleri harmanladığı müziklerine bir de sahne performansını ekleyince, ortaya dinlemeye ve izlemeye doyamayacağınız bir tablo çıkıyor.

İşte Kidjo tam olarak budur.

İlham veren, Afrikalı güçlü kadınların sayısının artması dileğiyle…

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU