Erkan Baş'tan Berat Albayrak'a: İTÜ'nün Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satılacağı iddiası doğru mu?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verdi

TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş İTÜ'ye ait tarihi binaların satışı iddiasını TBMM gündemine taşıdı

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) ait Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satışı için rektörlük tarafından Anıtlar Kurulu’na başvurulduğu iddiası Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş tarafından Meclis'e taşındı.

 

İTÜ önerge2.jpg
Erkan Baş'ın soru önergesi

 

TİP Genel Başkanı Baş, İstanbul Mimarlar Odası yöneticilerinden Mücella Yapıcı'nın dile getirdiği, İTÜ Rektörlüğü tarafından yalanlanan iddiayla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlanması talebiyle hazırladığı soru önergesinde 5 soru yöneltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1- İTÜ Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerinde bulunan tarihi binaların satışı için Hazine, ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunmuş mudur? Bulundu ise başvuru ne aşamadadır?
2- Bu kapsamda Hazineye ait kaç adet taşınmazın satışı için başvuru yapılmıştır? Bu taşınmazlar nelerdir?
3- Hazine, kamu mülkiyetindeki söz konusu taşınmazların satışını neden düşünmektedir?
4- Satış izni istenen söz konusu taşınmazlar hakkında plan ve işlev değişikliği öngörülmekte midir?
5- İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihi binalarının satış haberine konu olan Maçka Eski Karakol Binası’nın cephe restorasyonu 2001-2002 yılında yapılmış, Maçka Silahhanesi’nin restorasyonu 2019 yılında 35 milyon TL’lik bir bütçeyle başlamış, Gümüşsuyu Kışlası’nın da restorasyon projesinin hazırlanmış olduğu İTÜ Rektörlüğü tarafından açıklanmıştır. Bu satış izni bilgisi, yapılarının kamu kaynaklarıyla restorasyonunu yapan İTÜ’nün ilgili birimlerine verilmiş midir? Bahsi geçen taşınmazlar belli bir süre ile İTÜ'ye tahsis edilmiş ise bu süre ne zaman dolacaktır?

Satış iddiası İstanbul Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı tarafından dile getirilmiş, İTÜ Rektörlüğü iddiayı “Bizim simge binalarımız” diyerek yazılı bir açıklama ile reddetmişti.

Daha önce ANAP döneminde Taşkışla binasının Selim Edes'e verilerek otel yapma girişimini hatırlatan İTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale de Maçka kampüsünün taşınma hazırlığının ve başlatılan kapsamlı restorasyonun satışla ilgili şüpheleri desteklediğini öne sürmüştü. Özkale üniversite ortak mail grubunda şu maili paylaşmıştı:

"Eylül 2018’de başlayan ve hala proje levhası bulunmayan Maçka Kışlası restorasyonunu izlemesi tesadüf müdür? Bu kadar tesadüf ve tutarsızlığın bir araya gelmesinin, Maçka gibi son derece değerli bir semtte yer alan binalarla ilgili olarak daha önce Taşkışla’nın başından geçen olumsuz deneyimi hatırlatması yersiz midir?”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU