Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımların kadro değeri 26 milyar euroyu geçti

5 büyük ligde mücadele eden 98 takımın toplam kadro değeri 26,5 milyar euro oldu. Yaklaşık 9 milyar euro ile Premier Lig en pahalı organizasyon olurken en pahalı takımlar sıralamasında ilk 10'da İtalya'dan hiçbir kulüp yer almadı

Premier Lig'de yer alan 20 takımın toplam değeri 8 milyar 900 milyon euroya ulaşarak diğer 4 büyük ligi geride bıraktı / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) en pahalı lig ve takımlarını raporladı.

Araştırmadaki rakamlar kadrolardaki mevcut oyuncuların sözleşmeleri ve futbolculara yapılan yatırımlar baz alındı.

Ayrıca takımlarda kiralık olarak forma giyen oyuncuların market değerleri hesaplamaya dahil edilmedi.

Avrupa'nın 5 büyük ligi arasında Premier Lig en değerli, Ligue 1 ise en mütevazi organizasyon oldu.

98 takımın baz alındığı rapora göre en pahalı kadroya sahip kulüp Manchester City, en düşük bütçeye sahip ekip ise Greuther Fürth olarak kayıtlara geçti.

Raporda toplam kadro değeri 100 milyon euronun altında 27 ekip bulunduğu belirtilirken, 101-199 milyon euro arasında 27 kulüp olduğu görüldü. 

Öte yandan kadro değeri 200-299 milyon euro arasında 16, 300-499 milyon euro arasında ise 13 ekip yer aldı. 

Değeri 500-999 milyon euro arasındaki takımların sayısı 13 olurken, 1 milyar euro barajını 2 kulüp geçebildi.

 

Ronaldo-Reuters.jpg
En pahalı ikinci takım olan Manchester United, Cristiano Ronaldo'yu transfer ederek adından söz ettirdi / Fotoğraf: Reuters

 

Premier Lig zirvede, Messi'li Ligue 1 son sırada

Avrupa'nın 5 büyük ligi arasındaki en değerli organizasyon Premier Lig olurken, en düşük bütçeli yarış Ligue 1'de yaşanıyor.

20 takımın mücadele ettiği Premier Lig'de takımların toplam kadro değeri 8 milyar 900 milyon euro olurken, takım başı ortalama 445 milyon euroya denk gelerek rakiplerini açık ara geride bıraktı.

Listenin ikinci sırasında ise La Liga yer aldı. 20 takımın mücadele ettiği İspanya Ligi'nin toplam değeri ise 5 milyar 300 milyon euro civarında seyrederken takımların ortalama değeri 263 milyon euro oldu. 

Bayern Münih'in domine ettiği Bundesliga 4 buçuk milyar euro ile üçüncü olurken 18 takımın ortalaması 251 milyon euro olarak kayda geçti.

Son yıllarda Juventus'un ambargo koyduğu ve 20 takımın yer aldığı Serie A, 4 milyar 400 milyon euro ile dördüncü olurken en düşük bütçeli takımların yer aldığı organizasyon Ligue 1 oldu.

Milli futbolcular Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik'in de mücadele ettiği Ligue 1'in 20 takımının toplam kadro değeri 3 milyar 400 milyon euro olarak belirlendi.

 

City-UTD-Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Manchester'ın iki devinin kadro değeri 2 buçuk milyar euro

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki 98 takımın yer aldığı listenin en pahalı kulübü Premier Lig temsilcisi Manchester City.

1 milyar 280 milyon euro kadro değeri bulunan Manchester City, listenin en pahalı takımlarının başında yer aldı.

İkinci sırada ise 1 milyar 214 milyon euro kadro değeriyle Manchester United, ezeli rakibini takip etti.

 

 

Londra'nın 'Maviler'i Chelsea, 946 milyon euro kadro zenginliğiyle ligdeki rakiplerini finansal anlamda da takip etmeyi sürdürdü.

Son dönemde ulusal ve uluslararası maçlarda elde ettiği kötü sonuçlarla adından söz ettiren İspanyol ekibi Barcelona, 896 milyon euro ile en pahalı dördüncü kadroya sahip takım oldu.

Alman devi Bayern Münih, 890 milyon euro ile kendi liginin en pahalı takımı olurken, 5 lig arasında ise 5. sıradan listeye girdi.

İlk 10'a 4 takım sokmayı başaran Premier Lig'in diğer ekibi Liverpool, 868 milyon euro ile 6'ncı sıraya yerleşti.

 

Messi-Reuters.jpg
Lionel Messi, Barcelona'dan ayrılmasının ardından Paris Saint-Germain'e transfer oldu / Fotoğraf: Reuters

 

Real Madrid 846 milyon euro ile 7'nci, Messi, Neymar, Mbappe ve Ramos gibi yıldızları kadrosunda barındıran Paris Saint-Germain 8'inci oldu.

Ayrıca Borussia Dortmund (687 milyon euro) ve Atletico Madrid'in (662 milyon euro) gerisinde kalan Juventus, 618 milyon euroluk kadro değeriyle 11. olurken Serie A'dan hiçbir takımın ilk 10'a girememesi dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 büyük ligde kadro değeri 50 milyon eurodan az olan 6 mütevazı ekip bulunuyor. 

Greuther Fürth 26 milyon euro ile en az düşük değerine sahip takım olurken, Salernitana (31 milyon euro) ve Bochum (35 milyon euro) Alman temsilcisini takip etti.

Öte yandan Troyes (39 milyon euro), Clermont (40 milyon euro) ve Alaves (46 milyon euro) 50 milyon euronun altında kalan kulüpler oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU