İYİ Partili Aksoy'a "kişisel verileri ele geçirme" suçlamasıyla dava açıldı

Türk vatandaşı olan Aya Arafa, eczacılık fakültesini bitirdikten sonra bir hastaneye atanmıştı. Atama listesini ve Arafa'nın fotoğrafını takipçileriyle paylaşan Aksoy, yargılanacak

Fotoğraf: Twitter

İYİ Parti Kurucularından İlay Aksoy'a, Türk vatandaşlığı aldıktan sonra sınavlara giren ve İstanbul'da bir hastaneye atanan eczacı Aya Arafa'yla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımlarının ardından dava açıldı.

Arafa'nın avukatlarının yaptığı şikayetin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma sona erdi.

Savcılık, Arafa'nın da yer aldığı atama listesini Twitter takipçileriyle paylaşan Aksoy hakkında "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçlamasıyla dava açtı.

Arafa'nın savcılığa yaptığı müracatta, rızası olmadan kişisel bilgilerinin ve fotoğrafının Aksoy tarafından sosyal medyada paylaşıldığı belirtilmişti. 

İfadesi alınan Aksoy ise suçlamaları kabul etmeyerek Sağlık Bakanlığı'nın 2020 yılında yaptığı atamaları incelerken yabancı uyrukluların atama listelerinde olup olmadığına da baktığını ve listede 8-10 yabancı uyruklu kişi gördüğünü söyledi.

Bu kişilerin kim olduklarını öğrenmek için sosyal medyada araştırma yapmaya başladığını iddia eden Aksoy, Aya Arafa'yla ilgili bilgilere bu şekilde ulaştığını savundu. 

 

ilayaksoy-1.jpeg
Görsel: Twitter / @ilay_aksoy


Kamu haklarından mahrum olması da istendi

Soruşturmayı yürüyen bilişim suçları bürosu savcısı, Aksoy aleyhine düzenlediği iddianamede, üzerine atılı suçu işlediği ve kamuca yargılamayı gerektirecek yeterli şüphe ve delilin bulunduğunu kaydetti. 

Aksoy, önümüzdeki günlerde "Kişisel verileri başkasına verme, yayma veya ele geçirme" suçu işlediği iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. 

İddianamede Aksoy'un kamu haklarından mahrum bırakılması da isteniyor.

Aksoy ceza alırsa, milletvekili ya da belediye başkan adayı olamayacak. 

Aksoy, 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti'nin Fatih Belediye Başkan adayıydı.

Arafa, Aksoy'un paylaşımının ardından hakaret ve tehditlere maruz kaldığını söylemişti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU