Elif Çakır: CB sisteminden Erdoğan memnun halk memnun mu?

"Sayın Erdoğan CB sisteminden memnun olabilir tamam ama ya bu sistemin yoksullaştırdığı, yoksunlaştırdığı milyonlar..."

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır, halkın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden memnun olmadığını söyledi. Çakır, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Eyy milletim getirdiğimiz bu sistemden memnun musunuz?” diye sorması gerektiğini söyledi.

Çakır, bugünkü köşe yazısında bütün kamuoyu anketlerinde mevcut sisteme yönelik desteğin eridiğinin ortaya konulduğunu ifade etti.

“AK Partili seçmenler arasında da MHP’li seçmenler arasında da Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetilmesi inancı giderek yaygınlaşıyor ve pekişiyor” diyen Çakır, “Galiba CB sisteminin sahipleri halkın memnuniyetsizliğini çok da önemsemiyor” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın geçen günlerde parlamenter sisteme geçiş tartışmasıyla ilgili bir soruya “Böyle bir şey asla olamaz. Biz getirdiğimiz yeni sistemden memnunuz, başkanlık sistemiyle inşallah yolumuza devam edeceğiz. Başkanlık sistemiyle aldığımız mesafe de ortadadır. Başkanlık sistemini getiren bir iktidar kalkıp da muhalefetin kuyruğuna takılır mı? Bizi yıllarca geride bırakmış olan eski vesayetçi sistemi tekrar denemenin anlamı yok” şeklinde yanıt verdiğini belirten Çakır, asıl sorunun şu olduğunu kaydetti:

Hükümet sisteminden memnun olması gereken halk mı Sayın Erdoğan mı? Sistemin başında olanların hoşnutluğu mu yoksa o sistemle yönetilenlerin hoşnutsuzluğu mu?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın 2015 yılında “Başkanlık sistemini kendim için istemiyorum, ülkem için, milletim için istiyorum. Bu benim şahsi meselem değil” şeklinde bir ifade kullandığını belirten Çakır, şunları yazdı:

Erdoğan Türkiye’yi resmi olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçirdiği 9 Temmuz 2018 tarihine kadar bu sistemi milleti için ülkesi için istediğinizi dile getirdi.

Hemen hemen her platformda çıktı ve “Kefenin cebi olmadığı gibi başkanlık sistemini alıp öteki tarafa götürecek halimiz de yok. Şahsım için mi istiyorum bu sistemi. Yamalı bohça sisteminden kurtulalım” diye konuştu.

Peki şimdi Erdoğan’ın çıkıp bu sisteme oyverenlere “Eyy milletim getirdiğimiz bu sistemden memnun musunuz?” diye sorması gerekmiyor mu?

Sayın Erdoğan CB sisteminden memnun olabilir tamam ama ya bu sistemin yoksullaştırdığı, yoksunlaştırdığı milyonlar...

Üç maaş, beş maaş alanlar CB sisteminden memnun olabilir peki hiç maaş alamayanlar…

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini “neyiniz varsa üçe katlanacak” diyerek pazarlayan başdanışmanlar bu sistemden memnun olabilir elbette ama üçe katlamayı bırakın elindeki bir lirasını kaybeden vatandaşlar?

 

Karar, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU