28 yıl hapis yattıktan sonra cezasının bitimine 2 yıl kala tahliye edilen mahkum yeniden yargılanabilir

1991 yılında PKK üyeliği ve örgüt adına silahlı eylemde bulunmaktan hüküm giyen Serhat Tuğan cezasının bitimine 2 yıl kala ceza infazı durdurularak 28 yıl sonra tahliye edildi

16 yaşındayken ilk kez girdiği cezaevinde 10 ay yatan, 18 yaşında ikinci kez hapse düşen Serhat Tuğan, 28 yıl sonra tahliye edildi / Fotoğraf: Twitter

PKK üyesi olmak ve örgüt adına silahlı eylemde bulunmaktan mübbet hapis cezasına hükümlü Serhat Tuğan 28 yıl sonra tahliye oldu. Yargıtay'da yeniden yargılama talebi incelenirken ceza infazı tedbiren durdurulan Tuğan dün Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Tuğan’ın cezaevi dışına adımını attığında ilk sözleri “28 yıldır toprağa ayak basmamıştım. En çok toprağa çıplak ayakla basmayı özlemiştim” oldu. Tuğan, 32 buçuk yıl cezaevinde kalan Tahir Canan’dan sonra Türkiye’nin en uzun süre hapis yatan mahkumlarından biri olarak anılıyordu.

16 yaşında ilk kez cezaevine girdi

Serhat Tuğan ilk kez 1988 yılında, 16 yaşındayken örgüt adına bildiri dağıtma suçundan gözaltına alınıp tutuklandı. Diyarbakır Cezaevi’nde 10 ay yattıktan sonra tahliye edildi, yargılama sonunda beraat etti. PKK’ya katılıp dağa çıktığı öne sürülen Tuğan, 1991 yılında güvenlik güçlerinin bir yol kontrolü sırasında ruhsatsız silahla yakalanıp tutuklandı.

 

serhat1.jpg
Serhat Tuğan 16 yaşındayken basında yeraldı

 

1992 yılında Diyarbakır 2 No’lu DGM tarafından “silahlı örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 1994 yılında kararı bozarak, “ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırmaya matuf silâhlı eylemde bulunmak” suçundan hüküm kurulmasını talep etti.

DGM Yargıtay’ın bozma ilamına uydu ve aynı yıl Tuğan'a müebbet hapis cezası verdi. Serhat Tuğan Hakkari Çukurca’da 2 korucunun öldüğü çatışmalara katılmakla suçlanıyordu. Avukatı ve kardeşi 2008’de Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak kanun yararına bozma talebinde bulundu.

 

serhat 2.jpeg
Serhat Tuğan / Fotoğraf: Twitter

 

Adalet Bakanlığı kanun yararına bozdu, Yargıtay inceliyor

Başvuruda Tuğan'ın hiçbir silahlı eyleme katılmadığı, sadece örgüt üyeliğinden ceza verilmesi talep ediliyordu. 2015’te Adalet Bakanlığı taleple ilgili inceleme başlattı. Tuğan'ın silahlı eyleme katıldığını iddia eden tanıklar ilk ifadelerini baskı altında verdiklerini öne sürdü.

Bakanlık "Sanık müdafiinin iddialarının yargılamanın yenilenmesi yolu ile değerlendirilebileceği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir" kararını verdi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama talebini reddetti.

 

serhat 4.jpg
Serhat Tuğan'ın tahliye sevinci / Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

 

Talebi kabul edilirse rekor tazminat alabilir

Yerel mahkemenin 29 Ocak 2009 tarihli kararı bozuldu ve dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay’ın yeniden yargılama talebini incelemesi sürerken, tedbiren dün verdiği infaz kararını durdurma kararıyla birlikte Tuğan tahliye edildi. Cezanın infaz süresinin yaklaşık 2 yıl sonra dolacağı öngörülüyordu.

Tuğan’ın yeniden yargılama talebi kabul edilir ve sadece örgüt üyeliğinden cezalandırılmasına gidilirse, infaz sistemine göre fazladan yattığı yıllar için devletten tazminat talep edebilecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU