Pandora Belgeleri: Dünya liderlerinin denizaşırı ülkelerdeki servetleriyle ilgili iddialar ortaya atıldı

Pandora Papers" olarak adlandırılan belgelerde dünya liderlerine ait olduğu iddia edilen finansal işlemler yer aldı

Fotoğraf: Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ)

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ve Washington Post, BBC, The Guardian, Radio France ve Indian Express gibi basın ortakları dün Ürdün Kralı Abdullah, Çek Başbakanı Andrej Babis ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortakları da dahil olmak üzere dünya liderlerinin gizli servet topluluklarıyla bağlantılı olduğunu iddia eden bir dizi finansal belge yayımladı.

Reuters sözkonusu iddiaları ve konsorsiyum ile ortakları tarafından açıklanan evrakları teyit edemedi.

Ürdün Kralı Abdullah

Belgelere göre; Ürdün Kralı Abdullah gizli şirketler aracılığıyla ABD ve Birleşik Krallık'ta yaklaşık 100 milyon dolar değerinde gayrimenkul satın aldı. Bu alımlar 2003-2017 yıllarında vergi cenneti deniz aşırı ülkelerde kayıtlı şirketler üzerinden yapılırken alınan gayrimenkuller Malibu, Güney Kaliforniya, Washington ve Londra'da yer alıyor.

Abdullah'ı temsil eden Londra merkezli DLA Piper isimli avukatlık şirketi müvekkilinin "hiçbir şekilde devlet kaynaklarını kötüye kullanmadığını ve kamu kullanımına yönelik yardım ve yardım gelirlerini herhangi bir şekilde kullanmadığını" açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çekya Başbakanı Andrej Babis

Pandora Belgeleri'nde Babis'in sahip olduğunu gizli tuttuğu Fransız Rivierası'ndaki bir mülkü satın almak için 2009 yılında offshore şirketler aracılığıyla 22 milyon dolarlık bir transfer gerçekleştirdiği bilgisi yer aldı. Raporda bu işlemin yasadışı olduğuna yönelik bir bilgi yer almadı.

8-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek seçimler öncesinde dün televizyonda yayımlanan bir münazaraya katılan Babis, herhangi yasadışı bir işlem yaptığı iddiasını reddederken "Para Çek bir bankadan gönderildi, vergisi ödenmiş, şahsıma ait bir paraydı ve tekrar Çek bir bankaya geri döndü" dedi.

Agrofert isimli tarım, gıda, kimya ve medya devi bir şirketin sahibi olan Babis, 2011 yılında yolsuzluk karşıtı bir ajanda ile politikaya atılmıştı.

Pakistan

ICIJ, sızdırılan belgelerde, Pakistan Başbakanı Imran Khan'ın kabine bakanları da dahil olmak üzere yakın çevresinin, milyonlarca dolarlık gizli servete sahip gizli şirketlere ve tröstlere sahip olduğunun görüldüğünü belirtti.

Belgeler aynı zamanda Pakistan askeri liderlerinin kişisel servetini de gösteriyor.

Konsorsiyum, belgelerin Khan'ın kendisinin offshore şirketlere sahip olduğuna dair hiçbir ipucu içermediğini söyledi.

Konsorsiyum, Maliye Bakanı Shaukat Fayaz Ahmed Tarin ve ailesinin dört offshore şirkete sahip olduğunu belirtti. ICIJ'e göre, şirketlerle ilgili evrak işlerini yürüten bir mali danışman olan Tariq Fawad Malik, Tarin ailesine ait şirketlerin Suudi bir işletme ile birlikte bir bankaya planlanan yatırımın parçası olarak kurulduklarını söyledi. Aile ile Suudi işletme arasındaki anlaşma devam etmedi.

ICIJ, Tarin'in yaptığı açıklamayı kaynak gösterdi: "Bahsedilen off-shore şirketler bankam için fon yaratma sürecinin bir parçası olarak kuruldu."

Güney Dakota

The Guardian, belgelerin Güney Dakota'nın artık mali gizlilik konusunda Avrupa ve Karayipler'deki şeffaf olmayan yargı bölgelerine rakip olduğuna dair kanıt sağladığını söyledi.

Belgeler, yaklaşık 360 milyar dolarlık müşteri varlığının Güney Dakota'daki tröstlerde oturduğunu ve bunların bir kısmının insan hakları ihlalleri ve diğer suistimallerle suçlanan deniz aşırı insanlara ve şirketlere bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Devlet yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Azerbaycan

BBC'ye göre soruşturma, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesinin 400 milyon sterlin (542 milyon dolar) değerindeki emlak anlaşmalarına gizlice karıştığını ortaya koydu.

Belgeler, ailenin başkanın 11 yaşındaki oğlu için Londra'da 33 milyon sterlin değerinde bir ofis bloğu da dahil olmak üzere 17 mülkü nasıl satın aldığını gösteriyor.

Araştırma ayrıca, aileye ait başka bir ofis bloğunun 2018'de Crown Estate'e nasıl 66 milyon sterline satıldığını da ortaya koyuyor. Crown Estate, satın alma sırasında yasaların gerektirdiği kontrolleri yaptığını ancak şimdi konuyu araştırdığını söyledi. Aliyev ailesi BBC'ye yorum yapmaktan kaçındı.

Kenya

Belgelere göre Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve ailesinden altı kişi 13 offshore şirketle bağlantılı.

BBC'nin haberine göre, Kenyatta'ların deniz aşırı yatırımları arasında 30 milyon dolar değerinde hisse senedi ve tahvilleri olan bir şirket var. Kenyattaların henüz yorum taleplerine yanıt vermediği belirtildi.

 

 

Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU