Alevi dernekleri, nefret söylemine karşı komisyon kurdu... Sünnileri, Alevilere karşı tahrik eden kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Şikayet dilekçesinde kişinin Alevileri sevmediği, nefret ettiği yönündeki söylemlerin kendi duygu dünyasını yansıttığı ve yargılama konusu olamayacağı ancak paylaşımlarının Sünnileri Alevilere karşı tahrik eder nitelikte olduğu ileri sürüldü

Avukat Aysemin Gülmez (solda), Alevi  Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat (ortada), CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nurettin Aydın, solda hakaret içerdiği iddia edilen paylaşımları yaptığı öne sürülen kişi hakkında suç duyurusu için adliyeye birlikte gitti / Fotoğraf: Independent Türkçe

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, 25 Eylül 2021 Pazartesi günü Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Alevilere yönelik hakaretlerin hukuki takibini yapacaklarını, nefret söylemlerini her yıl raporlaştırıp insan hakları kuruluşlarına göndereceklerini açıklamıştı.

Bu açıklamadan bağımsız olarak CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Avukat Aysemin Gülmez, Twitter hesabından Alevilere yönelik hakaret içeren paylaşımlar yapan Enes Kaya isimli kullanıcı hakkında suç duyurusu yapacağını duyurmuştu.

"Alevilerden nefret ediyorum demesi yargılama konusu olamaz ama..."

Fırat, Gülmez ve CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılarından Nurettin Aydın, bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek Enes Kaya hakkında suç duyurusunda bulundu.

Celal Fırat'ın müşteki sıfatıyla yer aldığı suç duyurusu dilekçesinde şahsın hakaret içeren paylaşımlarına yer verildi.

Dilekçede kişinin Alevileri sevmediği ve Alevilerden nefret ettiği yönündeki paylaşımlara atıf yapılarak bunların kişinin kendi ruh dünyasını yansıttığı vurgulanarak, bunun diğer insanları hatta yargılama makamını dahi ilgilendirmeyeceği ifade edildi.

Ancak dilekçenin devamında şüphelinin attığı tweetlerin sadece Alevilere karşı nefret söylemleri içermediği aynı zamanda sistematik bir şekilde yapılan bu paylaşımların halkın bir kesimini, diğer kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik eder nitelikte olduğu belirtildi.

davakonusu.PNG
Dilekçede halkın bir kesimi ifadeleri parantez içlerinde Sünni, Alevi olarak belirtildi / Görsel: Independent Türkçe

 

"Asıl amacı halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek"

Dilekçede paylaşımların bir kısmının Alevilere yönelik direkt hakaret içeren nitelikte olduğu kaydedilerek, şunlar kaydedildi: 

Ancak tüm paylaşımlar birlikte bir bütün olarak değerlendirildiğinde ise şüphelinin asıl amacının, kendi nefretini kusmanın ötesinde, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek olduğu çok açık görülmektedir. 20 Ekim 2020 tarihinde Alevilerin bütün Sünnileri kışkırttığına, tahrik ettiğine dair tweet atan şüpheli, yine aynı tarihte '...Ayıptır, ayıp görgüsüz Aleviler' şeklinde tweet atmıştır.

ayseminalıntı.PNG
Avukat Aysemin Gülmez, gelen şikayetler üzerine suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı / Görsel: @aysemingulmez

 

"Yüzlerce Alevi yurttaş hakaret eden şahısla ilgili şikayetlerini iletti"

Gülmez, şikayet dilekçesinde müvekkili Fırat'ın aynı zamanda Garip Dede Dergahı'nın yönetim kurulu başkanı olduğunu da hatırlatarak, "Şüphelinin paylaşımlarından rahatsızlık duyan yüzlerce Alevi yurttaş, birçok kanaldan müvekkilime ulaşarak şahsın Alevilere yönelik nefret, aşağılama, hakaret içeren eylemlerinden duydukları rahatsızlığı ve hukuk toplumunda yaşadıklarına dair duygularının zedelendiğini dile getirmişler ve kurumsal olarak konunun yargıya taşınmasını istemişlerdir" dedi.

Gülmez, bütün bu nedenlerden dolayı şüphelinin adresinin tespiti ve hakkında TCK 216 (halkın bir kesimini diğerine tahrik) TCK 218 ve 43. maddeleri gereği kamu davası açılmasını talep etti.

Alevilere yönelik hakaretleri yargıya taşıyacak üç kişilik komisyon kuruldu

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Fırat da geçen günlerde Alevilere yönelik hakaretleri yargıya taşımak amacıyla kuracaklarını duyurdukları komisyonu hayata geçirdiklerini aktararak, "Bu olaydan bağımsız olarak ayrıca üç avukat arkadaşımızı görevlendirdik. Bu arkadaşlarımız bir komisyon olarak bundan böyle Alevilere yönelik gündelik hayatta ve sosyal medyada sistematik yapılan hakaretleri yargıya taşıyarak, sonuç alana kadar takibini yapacaklar" diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU