İklim krizi, en yoksul ve en savunmasız topluluklar için su krizidir

Herkesin temiz suya erişimi olsaydı iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden daha iyi korunulabilirdi

Water Aid hayır kurumunun suyun kırılganlığını ve iklim değişikliğinin teşkil ettiği tehdidi göstermek için Londra'ya yerleştirdiği, su taşıyan insanları tasvir eden buz heykellerinin yanında fotoğraf çektiren çocuklar (AFP)

Dünyanın her yerinde iklimin endişe verici bir hızda değiştiğine işaret eden kesin kanıtlarla giderek daha sık karşılaşıyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse sadece bu yıl şimdiden Avrupa ve Çin'de sel baskınlarına, Madagaskar'da kuraklığa, ABD'de orman yangınlarına ve Haiti'de bir depreme tanık olduk.

Küresel çapta bir iklim acil durumunun ortasında olduğumuza şüphe yok. Ne var ki, hepimiz aynı fırtınanın içinde olsak da aynı gemide değiliz. Dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşayanlar, iklim değişikliğinden en ağır şekilde etkileniyor. Temiz su ve yeterli sanitasyon eksikliği ıstıraplarını hayal edilemez derecede daha kötü hale getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İklim krizi bir su krizidir. Her 10 kişiden birinin evine yakın temiz suyu yok. Bu durum sağlıklarını, eğitimlerini ve geçim kaynaklarını tehlikeye sokmakla kalmadığı gibi şimdi de onları iklim değişikliği nedeniyle giderek daha da belirsizleşen bir gelecekle karşı karşıya bırakıyor. Kuraklığın su kaynaklarını kurutması ve sellerin onları kirletmesi nedeniyle hassas su kaynakları her gün daha da büyük bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor, bu da yoksulluk içinde yaşayanların hayatlarını tehdit ediyor.

WaterAid, Londra'da Thames'in kıyısında dünyanın dört bir yanında sağlıksız ve güvenli olmayan kaynaklardan su toplayan insanları tasvir eden 4 çarpıcı buz heykelinin açılışını yaparken ben de uluslararası yardım kuruluşuna katıldım. Bu güzel heykeller, suyumuzun hassas olduğuna ve onu korumamız gerektiğine dair ciddi bir mesaj taşıyordu. Buz erimeye başlayarak ivedilikle harekete geçme ihtiyacını ve küresel bir kayıtsızlığın sonuçlarını vurguluyordu.

Burkina Faso'dan 31 yaşındaki François, hikayesi buzda hayat bulan kişilerden biriydi. François'nın köyündeki kuyular sıcaklıkların artması nedeniyle kurumaya başlamıştı ve François elindeki az suyla idare etmek veya "su eksikliği nedeniyle bazı ihtiyaçlardan vazgeçmek" zorunda.

Hindistan'dan 22 yaşındaki Susmita eskiden evinin yakınındaki tatlı su kaynağı nehirlerden su alırdı fakat nehirler, değişen hava koşulları nedeniyle kuruyor ve artık tuzlu su alabilmek için Susmita'nın her gün uzun bir yol yürümesi gerekiyordu. Daha önce hiç hortum diye bir şey duymadığını söylemişti ama şimdi neredeyse her yıl bir hortum vuracağını duyuyor ve bu da su almayı daha da zorlaştırıyordu.

WaterAid'le Mozambik'e (iklim değişikliğine karşı savunmasız başka bir ülke) gittiğimde temiz suyun, iyi sanitasyonun ve hijyenin bütün toplulukları nasıl dönüştürebileceğini gördüm. Çocuklar sağlıklı kalıp okullarına devam edebilir. Kadınlar uzak bölgelerden su toplamak için artık güvenliklerini tehlikeye atmak zorunda kalmaz ve hayatlarını kazanmak için vakitleri olur. Herkesin temiz suya erişimi olsaydı iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden daha iyi korunulabilirdi.

WaterAid'in geçen yıl hazırladığı bir rapor, ülkelerin yarısının iklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve iklim uyumu için yılda kişi başına 4 dolardan (yaklaşık 35 TL) az, en savunmasız ülkelerden bazılarınınsa bundan mühim derecede daha az para aldığını tespit etti.

İşte bu yüzden başka oyuncular, sanatçılar ve partiler üstü siyasetçilerin de aralarında olduğu yaklaşık 10 bin kamu üyesinin yanında ben de WaterAid'in açık mektubuna adımı ekliyorum. Birlikte Boris Johnson ve Lis Truss'ı, savunmasız toplulukların sağlıklı bir su kaynağı elde etmesine yardımcı olmak için Birleşik Krallık'ın taahhüt edilen uluslararası iklim fonunun üçte birini yerelden yönetilen uyum projelerine yatırmaya çağırıyoruz.

Zengin ülkeler iklim yatırımı konusundaki vaatlerini yerine getiremedi fakat COP26'ya hazırlanırken, Birleşik Krallık'ın bu gidişatı değiştirme ve dünyanın en yoksul ve iklim açısından en savunmasız topluluklarına yardım etmek için daha fazla finansman sağlama şansı var.

Güvenilir, temiz su kaynaklarıyla insanlar afetlerden sonra daha çabuk toparlanabilir ve gelecek ne getirirse getirsin sağlıklı bir yaşam sürüp gelişebilir. Siz de İklim Mücadelemiz'e katılabilir ve gelecek nesiller için dünyanın dört bir yanındaki topluluklarda fark yaratmaya yardımcı olabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için wateraid.org adresini ziyaret edin.



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU