Dünya mirası seçilen Galapagos Adaları'nın ABD'nin askeri havaalanı olarak hizmet verecek olması tartışma yarattı

Güney Amerika ülkesinin eski Devlet Başkanı Correa, Pasifik’teki takımadalarının “Amerikalıların kullanımına sunulacak bir yer olmadığını” söyledi

Fotoğraflar: The Independent

Ekvador yönetimi, ABD ordusuna Galapagos Adaları’nda yer alan bir bölgeyi havaalanı için kullanma izni verdi. Güney Amerika ülkesinde kararı öfkeyle karşılayanlar, böyle bir anlaşmanın anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Ekvador Savunma Bakanı Oswaldo Jarrin, ülkesinin sağcı hükümetiyle ABD arasında varılan anlaşma uyarınca, Pentagon’un San Cristobal adasındaki küçük havaalanını “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” için kullanacağını ifade etti.

Latin Amerika’da yayın yapan Telesur kanalı, gözetleme radarı taşıyan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait Boeing 707 tipi uçak ve Lockheed yapımı P-3 Orion uçağının, Pasifik Okyanusu üzerinde devriye görevi yapacağını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Ekvador’un 2008 tarihli anayasasında, “Ülkede yabancı askeri üslerin ya da askeri amaçlı yabancı tesislerin kurulmasına izin verilemez” ifadesi yer alıyor. 

Anayasada ayrıca, “Ulusal askeri üslerin, yabancı silahlı kuvvetlere ya da güvenlik güçlerine bırakılması yasaktır” deniyor. 

Eleştiriler karşısında güvence vermeye çalışan Bakan Jarrin, anlaşmanın yol açabileceği herhangi bir bedelin Washington tarafından karşılanacağını belirtti. 

Jarrin ayrıca, “üs kelimesi kalıcılık anlamına geldiği ve hiç kimse kalıcı olmadığı” için ortada bir Amerikan üssünden bahsedilemeyeceğini savundu.

 

Galapagos Adaları.jpg
UNESCO, 2007'de tehdit altındaki bölgeler arasında saydığı Galapagos'u 2010'da listeden çıkarmıştı 

 

Gelişmelere karşılık veren eski sosyalist devlet başkanı Rafael Correa ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Galapagos’un “gringoların (Amerikalıların) kullanımına sunulacak bir ‘uçak gemisi’” olmadığını yazdı. 

Ülkenin mevcut lideri Lenin Moreno’ya da göndermede bulunan Correa, “Galapagos, Ekvador’un bir eyaleti, insanlığın mirası ve yurtseverliğin temelidir. Onun (Moreno’nun) köle ruhu, bu en uç noktaları aşabilir. Kendisi, temsil ettiği hükümeti de çok iyi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. 

Muhalif kongre üyesi Carlos Viteri de “Hükümetin, savunma bakanlığı üzerinden teklif ettiği öneri kabul edilemez. Ekvador toprağının bir santimini bile terk etme niyeti yasaklanmalıdır” dedi. 

Öte yandan The Independent’ın konuyla ilgili görüşüne başvurduğu ABD Savunma Bakanlığı’ndan henüz yanıt gelmedi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Galapagos Adaları, eşsiz ekosistemlerin ve Charles Darwin’in 150 yıldan uzun süre önce evrim teorisine de ilham veren olağanüstü vahşi yaşamın peşinden giden gezginler arasında epey popüler.

 

 

 *İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU