ABD’de intihar, alkol ve aşırı doz uyuşturucudan kaynaklanan ölümler ülke tarihinin en yüksek seviyesinde

Aşırı doz uyuşturucudan kaynaklanan ölümler son 15 yılda yüzde 115 arttı

İki yıl önce dönemin ABD Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein aşırı dozdan ölüm oranlarında yaşanan artışla ilgili ABD Kongresi'ni bilgilendirmişti / Fotoğraf: The Independent

Klaudia Balogh - The Independent

ABD’de intihar, alkol ve aşırı doz uyuşturucudan kaynaklanan ölümler tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Commonwealth Fund tarafından yürütülen araştırma 2017’de ABD’deki 50 eyaletin her birinden toplanan verilere dayanarak yapıldı. Araştırmada; ulaşım, kalite, maliyet, tedavinin sonucu ve gelire dayalı eşitsizlikler gibi 47 kriter göz önünde bulundurularak ülkedeki sağlık hizmetleri değerlendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin tamamında rakamlar çarpıcı olsa da, eyaletlerin bu durumdan farklı derecelerde etkilendiği görülüyor. Ayrıca eski yıllardaki değişime oranla son yıllarda hızlı bir artış yaşandığı saptandı.

Pensilvanya, Maryland ve Ohio'da aşırı doz uyuşturucudan kaynaklanan ölümlerin; alkole bağlı ölümlerden 5 kat, intihar sonucu gerçekleşen ölümlerden 3 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Opioid (afyon türevi uyuşturucular) salgını yıllardır gündemde olsa da ölüm oranlarında önemli bir düşüş yok. Araştırmada, aşırı doz uyuşturucudan kaynaklı ölümlerin 2005-2017 yıllarında ülke genelinde iki kattan fazla arttığı tespit edildi. En yüksek orana sahip Batı Virginia’da yüzde 450 artış görüldü.

Sağlık bakanlığı HHS, iki yıl önce halk sağlığı için acil durum ilan ettiğinde kurum sekreteri Tom Price, yaptığı açıklamada şunları dile getirmişti:

Gerçekleri güzel ve masum kisveler altında gizlemenin veya terminolojiye boğmanın zamanı değil. Fentanil ve carfentanil gibi akıl almaz derecede ölümcül uyuşturucular çok satılmaya ve toplumu etkisi altına almaya başlıyor. Bunu çözmek için önce uyuşturucu bağımlılığı problemini tam olarak anlamamız gerekiyor.

HHS her yıl en az 47 bin kişinin opioid türevleri yüzünden hayatını kaybettiğini belirtiyor. Bu ortalama bir günde 130'dan fazla kişinin öldüğü anlamına geliyor. Bununla birlikte, Kuzey ve Güney Dakota, Montana, Nebraska, Oregon ve Wyoming gibi eyaletlerde, intihar ve alkole bağlı ölümlerin uyuşturucuya bağlı ölümlerden daha fazla olduğu görüldü.

 

 

Çalışmada, ölüm oranlarıyla sağlık sigortası arasında anlamlı bir korelasyon bulundu: Erişilebilir sağlık sigortası kapsamını genişleten eyaletlerde ölümlerde en çok düşüş kaydedilirken, sigorta kapsamını genişletmeyen  17 eyaletten sigortasız yurttaş oranının en fazla olduğu 5’inde intihar, alkol ve uyuşturucu nedeniyle gerçekleşen ölümlere daha fazla rastlanıyor.

Araştırmada sigorta primleri ve vergi tenzilatları göz önüne alındığında sağlık hizmeti maliyetlerinin ABD’deki ortalama gelirden daha hızlı yükseldiği belirtildi. Bunlar, sigorta yaptırmak veya sağlık hizmeti almak isteyen tüketiciler için itici bir faktör.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU