"Mucizevi ev" artık yok: La Palma'da lavlar, ayakta kalan son evi de yuttu

"Mucizevi evin" sahibi, "Sevgili adamızdaki her şeyi kaybettik" dedi

iLoveTheWorld tarafından sağlanan bu fotoğrafta bir evin, yanardağ patlamasının ardınan gelen lav akışından etkilenmediği görülüyor (Alfonso Escalero/AP)

La Palma Adası'ndaki volkanik patlamadan kurtulmayı başaran "mucizevi ev" en sonunda lav tarafından yutuldu.

Bina geçen perşembe günü Cumbre Vieja Yanardağı'ndan akan lav selinden kurtulmuştu. Sosyal medyada küçük evin yanık topraklarla çevrilmiş alanda hiç hasar görmeden durduğunu gösteren videolar paylaşılmıştı.

Şimdiyse, evin sahipleri Inge Bergedorf ve Ranier Cocq adlı emekli Danimarkalı çift, İspanyol medyasına yanardağın evi yok ettiğini söyledi.

Cocq, El Mundo'ya, "Her şey yok oldu. Sevgili adamızdaki her şeyi kaybettik" dedi.

Bu çok üzücü. Inge de ben de yıkıldık.

Kış aylarını genelde İspanya'daki villalarında geçirdiklerini belirten Cocq şunları söyledi:

Ekim ve kasımda bağlarımızdaki üzümleri toplamak için oraya giderdik. Ama artık hiçbir şey kalmadı. [Magma] önce asmaları yuttu. Şimdi de evimizi harabeye çevirdi.

Yanardağın 19 Eylül'de patlamasından bu yana lavlar, bölgedeki yüzlerce evi yerle bir etti ve 6 binden fazla kişi kaçmak zorunda kaldı. Lav, salı günü Atlantik Okyanusu'na ulaşarak yanan taşların suyla tepkimeye girmesi sonucu salınacak zehirli gazlara dair endişeleri artırdı.

Kızgın lavların Playa Nueva bölgesinde okyanusla buluşması beyaz buhar bulutlarının havaya yükselmesine yol açtı. Avrupa Birliği'nin Copernicus servisi, magmanın körfeze ulaşana kadar 267 hektarlık (2,7 kilometrekare) alanı kapladığını tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanyol hükümeti patlamadan sonra kuzeybatı Afrika açıklarındaki Kanarya Adaları'ndan biri olan La Palma'yı afet bölgesi ilan etti ve yanardağdan etkilenen herkese mali destek vereceğine dair söz verdi.

Kanarya Adaları Başkanı Ángel Víctor Torres, patlamanın tahminen 346 milyon sterlinlik (yaklaşık 4,2 milyar TL) zarara yol açtığını söylerken La Palma halkını "muazzam bir kimsesizlik duygusuyla korkudan sinmiş" diye niteledi.

Eşiyle birlikte Danimarka'daki Jutland yarımadasında yaşayan Ranier Cocq, Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana La Palma'ya gitmediklerini söyledi. Cocq şöyle devam etti:

Eve gerçekten sadece yatmak için giriyorduk. Sokaklarda yaşıyorduk. Eşim günü bahçesinde geçirirdi.

La Palma'nın güzel insanlarını ve El Paraiso'daki komşularımı çok severdim. Şimdi onlar için çok üzülüyorum, çoğu orta Avrupa'dan gelen yabancılar. Bazılarıyla konuştum ve onlar da hiçbir şeylerinin kalmadığını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU