Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo-jong, ülkenin en üst yönetim organına terfi etti

Bu sırada Kim Jong-un, Güney Kore'yle iletişim hatlarının gelecek ay tekrar açılmasını istedi

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, kardeşi Kim Yo-jong'a bazı yetkilerini devrettiğini düşünüyor (AP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, ülkenin en üst karar alma organı Devlet İşleri Komisyonu’nun üyeliğine atandı. Bu sırada Kim Jong-un, Güney Kore’yle iletişim hattını yeniden kurmak istediğini açıkladı.

Devlete ait Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın bugün geçtiği habere göre Yo-jong, ülkenin en üst karar alma organı Devlet İşleri Komisyonu üyeliğine getirildi.

34 yaşındaki Yo-jong, abisinin en önemli danışmanlarından biri. Ancak ABD merkezli CNN International, Yo-jong'un resmi statüsünün şimdiye kadar belirsiz olduğunu kaydetti.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında iletişim

Jong-un ise Güney Kore'yle bozulan ilişkileri düzeltme yönünde bir adım attı. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın yine bugün tarihli haberinde Jong-un'un, iki ülke arasında kurulan ancak yaşanan gerilim sebebiyle kesilen iletişim hatlarının gelecek ay tekrar kurulmasını istediğini duyurdu.

Aktivistlerin Kuzey Kore'ye Pyongyang karşıtı broşürler göndermesinin ardından iki ülke arasında 2020'de tansiyon yükselmiş ve sınır ötesi iletişim hatları kesilmişti. İletişim kanalları Temmuz 2021'de yenilense de kısa bir süre sonra düzenlenen Güney Kore ve ABD ortak askeri tatbikatının ardından tekrar kopmuştu.

Öte yandan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in 21 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, komşusuyla barışın tesis edilmesi için Kore Savaşı'nın sona erdiğine dair resmi bir açıklama yapılması çağrında bulunmuştu.
 


Yo-jong ise birkaç gün sonra bu çağrıya olumsuz yanıt verse de "uygun koşulların oluşması durumunda" müzakerelere devam edebileceklerine işaret etmişti.

Bu açıklamayı memnuniyetle karşılayan Güney Kore Birleşme Bakanlığı, iki ülke arasındaki sınır ötesi iletişim kanallarının tekrar açılmasını istemişti.

"Güney Kore'ye zarar vermeyi düşünmüyoruz"

Jong-un da Yüksek Halk Meclisi'nde yaptığı açıklamada iletişim hatlarının gelecek aydan itibaren yeniden tesis edilmesini talep etti.

Kuzey Kore lideri bu kararın, Korelilerin ilişkileri iyileştirmeye ve kalıcı barışa duyduğu arzuyu gerçeğe dönüştürmeye yarayacağını söyledi:

Güney Kore'yi kışkırtmaya dair ne bir amacımız ne de bir nedenimiz var. Güney Kore'ye zarar vermeyi de düşünmüyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Jong-un sözlerini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Jong-un, ABD'nin "Kuzey Kore'yle önkoşul olmaksızın görüşmeye hazırız" açıklamasına da cevap verdi

Kuzey Kore lideri, bu ifadelerin "aldatmaca" ve "düşmanca eylemleri maskeleyen birer yanıltmaca" olduğunu öne sürdü:

ABD'nin bize yönelik askeri tehdidi ve düşmanca politikası hiç değişmedi, aksine daha da kurnaz hale geldi.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik International, Sputnik Türkçe, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU