Paris Sendromu: Google'da şehirle ilgili incelemelerin neredeyse 5'te biri olumsuz

Araştırmada 140 bin incelemeye yapılan olumlu ve olumsuz yorumlar analiz edildi

Analiz edilen Paris incelemelerinin yüzde 18'inde olumsuz görüş bildirildi (Reuters)

Google'da Paris için yapılan 140 bin şehir incelemesindeki görüşleri değerlendiren bir firma, arama motorundaki incelemelerden yaklaşık 5'te birinin olumsuz olduğunu söyledi.

Bagaj emanet ağı Radical Storage, dünyanın en popüler 20 turistik şehir ziyareti noktalarındaki görülecek yerler, turistik noktalar, etkinlikler, parklar, restoranlar ve oteller hakkında bırakılan Google yorumlarını analiz ederek hangilerinin olumlu hangilerinin olumsuz olduğunu belirledi.

Çevrimiçi eleştirmenler için en büyük hayal kırıklığını Paris'in yarattığı ortaya çıktı. "Işıklar Şehri" hakkındaki 3 bin 243 incelemeden yaklaşık 5'te biri (yüzde 18) olumsuzdu. Bunların yüzde 25'inde Fransa'nın başkenti "korkunç" olarak nitelendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önemli bir ziyaretçi kitlesi tarafından abartıldığı düşünülen bir başka şehir de Hong Kong'du; 6 yorumdan biri (yüzde 15,9) olumsuzdu.

Hong Kong hakkındaki olumsuz yorumların yaklaşık yüzde 21,6'sı şehir için "kaba" ifadesini kullanırken, yüzde 23,9'uysa hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Araştırmacılar bunun "Paris Sendromu" olarak bilinen fenomenin ta kendisi olduğunu söyledi:

Bu son derece gerçek psikolojik durum, bazen Paris'e ilk kez gelen ve şehre dair beklentileri fazlasıyla romantikleştirilmiş olduğu için gerçeklikle karşı karşıya kaldığında epey hayal kırıklığına uğrayanlar tarafından deneyimleniyor.

Filmlerde ve kitaplarda resmedilen Paris'in çekici ve masalsı imajı, bu işlek şehrin gerçekliğiyle her zaman uyuşmuyor. Bunun farkına varmak da bazen turistleri tamamen şoke edebiliyor. Değişiklik gösterse de halüsinasyonlar, anksiyete, baş dönmesi, akut sanrılar ve terleme en sık bildirilen semptomlar arasında.

En çok hayal kırıklığı yaratan üçüncü, 4. ve 5. şehirlerse sırasıyla Seul, Bangkok ve Singapur olarak belirlendi.

Öte yandan, incelemelerin büyük ölçüde olumlu olduğu "hoşça şaşırtıcı" ilk beş şehirse Stokholm, Cape Town, Dubai, Amsterdam ve Kuala Lumpur oldu.

Çalışmada aynı zamanda şehir incelemelerinde kullanılan yaygın ifadeler de analiz edildi. Buna göre beklentilerin "fazlasıyla ötesinde" olduğu en çok söylenen şehirler Londra, Los Angeles ve New York oldu.

Bununla birlikte "kazık" kelimesi en çok Sidney, Londra ve New York'la ilişkili olarak kullanıldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU