La Palma'da tehlike büyüyor: Yanardağın püskürttüğü lavlar 10 günde Atlas Okyanusu'na ulaştı

Uzmanlar, lavların deniz suyuyla temasının kimyasal reaksiyon yaratarak zehirli gazlar çıkartabileceğini kaydetti

Fotoğraf: Reuters

İspanya'daki Kanarya Adaları grubundan La Palma'da 19 Eylül'den bu yana aktif durumda olan yanardağın püskürttüğü lavlar, 10 gün sonra Atlas Okyanusu'na ulaştı.

La Palma'da elektrik direklerini devirerek sahil otoyolunu aşan lavlar, yerel saat ile 23.03'te (TSİ 01.03) Los Guirres plajı çevresine ulaşarak, yaklaşık 100 metrelik uçurumdan denize döküldü.

Uzmanlar, 1100 santigrat derece ısının üzerinde olan lavların yaklaşık 20 santigrat derecedeki deniz suyuyla temasının kimyasal reaksiyon yaratarak zehirli gazlar çıkarabileceğini belirtti.

Bölgedeki yetkililer, lavların denize döküldüğü yerin en az 3,5 kilometre uzağında kalınması tavsiyesinde bulunurken, kontrollerin de artırıldığı kaydedildi.

Lavların, döküldüğü yerdeki plajı tamamen yok etmesinin yanı sıra ekolojik açıdan da ciddi zararlar verebileceği ifade edildi.

La Palma'da 1949'da San Juan ve 1971'de Teneguia yanardağlarındaki patlamalardan çıkan lavların yaklaşık 2 ay sonra denize ulaştığı, şu ana kadar Cumbre Vieja'dan çıkan 50 milyon metreküp lavın ise 10 günde denize vardığı bilgisi paylaşıldı.

Cumbre Vieja'dan çıkan lavlar La Palma Adası'nda şimdiye kadar 24 kilometrelik yolu kullanılmaz hale getirirken, lavların örttüğü 300'den fazla hektarlık alanda 589'u ev olmak üzere 686 bina kül oldu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU