AK Parti'nin erken seçim tartışmasını bitirme planı

AK Parti’nin muhalefetin erken seçim beklentisini ortadan kaldırmak için Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliği bütçe görüşmeleri sonrasına bırakmayı planladığı belirtiliyor

Cuhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MKYK toplantısına başkanlık ederken / Fotoğraf: AA

Yaz dönemini erken seçim ve ittifaklar tartışmasıyla geçiren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27'inci dönem 5'inci yasama yılına 1 Ekim'de başlayacak. Paris İklim Anlaşması'na onay, vergi paketi, sosyal medya düzenlemesi ve bütçe görüşmeleri yeni yasama yılında öne çıkan temel çalışma konuları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre AK Parti, erken seçim tartışmasını büyüten Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliği ise meclisin gündemine Kasım'dan önce getirmemeyi planlıyor. Böylelikle erken seçim tartışmalarının önünün kesilmesi ve 2023'teki normal seçim takviminin işlemesi planlanıyor.

Anayasaya göre Seçim Yasası'nda yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak olan seçimlerde uygulanamıyor. Seçim Yasası'nın mecliste kabul edileceği tarih aynı zamanda erken seçim olup olmayacağını da göstereceği için AK Parti, Seçim Yasası'ndaki değişikliğe ilişkin düzenlemeyi meclisin Ekim gündemine almadı.

Muhalefetin önce 2021, şimdi de Kasım 2022'yi işaret ederek Türkiye'de erken seçim tartışmasını başlattığını kaydeden AK Parti kaynakları, DW Türkçe'ye "Muhalefetin 2022 sonbaharı için seçim beklentisi, bizim Seçim Yasası'ndaki değişiklik düzenlemesini bu yıl en geç Kasım'da çıkarmamıza dayanıyor. Kasım'ın üzerine bir yıl koyuyorlar, ortaya 2022 Kasım'ı çıkıyor. Ama biz Seçim Yasası'ndaki değişikliği ötelersek Kasım 2022'de seçim olmuyor, seçim 2023'e kalıyor" görüşünü aktardı. 

rtedev.jpg
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim sistemi için yeni bir görüşme yapması bekleniyor / Fotoğraf: AA

 

Erdoğan ve Bahçeli görüşecek

AK Parti'nin Seçim Yasası'nda değişiklik düzenlemesini öteleme planına göre mecliste Kasım sonuna doğru bütçe görüşmeleri başlayacak. Bütçe görüşmeleri Aralık'ta da sürecek. Seçim Yasası'ndaki değişiklikler bütçe görüşmelerinden sonra TBMM'ye sunulursa 2021'de meclisten geçmesi için de zaman kalmıyor. Seçim Yasası'ndaki değişikliğin 2022 başına kalması ise seçimlerin 2023'e kalacağına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konuda yeni bir görüşme yapması ve Seçim Yasası değişikliğinin TBMM'ye sunulmasına ilişkin takvimi netleştirmesi bekleniyor.

Daraltılmış bölgeden vazgeçildi

AK Parti ve MHP kurmaylarının verdiği bilgiye göre Seçim Yasası'na ilişkin değişikliklerde; Erdoğan ile Bahçeli'nin daha önce kamuoyuyla paylaştığı gibi seçim barajının yüzde 10'dan 7'ye düşürülmesi öne çıkıyor. Seçimlere girmek için mecliste gruba sahip olma şartı da kaldırılıyor. MHP'nin itirazlarından ötürü daraltılmış bölge sisteminden vazgeçiliyor. İttifaklar içinde baraj konusunda yeni bir değerlendirme yapılacak olsa da Seçim Yasası'nda büyük değişiklikler yapılmadan seçime gidilmesi öngörülüyor.

 

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU