"Vajinalı bedenler" ifadesi tepki çeken The Lancet'in genel yayın yönetmeni özür diledi

"Vajinalı bedenlerin anatomisi ve fizyolojisi tarih boyunca ihmal edildi" ifadeleri hem olumlu hem olumsuz eleştiriler almıştı

Önde gelen hakemli tıp dergilerinden The Lancet'in ilk sayısı 1823'te yayımlandı (AFP)

Saygın hakemli tıp dergisi The Lancet'in son sayısından sonra çıkan tartışmaların ardından derginin genel yayın yönetmeni Richard Horton dün özür diledi.

25 Eylül tarihinde yayımlanan sayının kapağında yer alan "Vajinalı bedenlerin anatomisi ve fizyolojisi tarih boyunca ihmal edildi" ifadeleri hem olumlu hem olumsuz eleştiriler almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı sosyal medya kullanıcıları "kadınlar yerine vajinalı bedenler ifadesinin kullanıldığını" söylemiş ve alıntıya tepki göstermişti. Öte yandan kimileri de bu dili kapsayıcı bulmuş ve takdir etmişti.

Tepkinin ana kaynağı olan "vajinalı bedenler" ifadesi, derginin editörü Sophia Davis'in Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Vajina Müzesi'nde yer alan bir sergiyi incelediği iki sayfalık yazısından geliyor.

Horton dün yaptığı açıklamanın başında, ifadelerin yarattığı duyguları anlayanlara teşekkür ederek "kapsayıcı" olmak için çabaladıklarını belirtti.

Kapaktaki sözün ardından kadınları kişiliksizleştirdikleri ve marjinalleştirdikleri yönünde bir izlenimin oluştuğunu kaydeden Horton, niyetlerinin bu olmadığını söyledi:

İfadelerden rahatsız olan okurlarımızdan özür dilerim.

Bununla birlikte Horton, trans bireylerin sağlığının ihmal edildiğine dikkat çekti:

Trans bireyler damgalanma, ayrımcılık ve dışlanmayla sık sık karşılaşıyor. Bu kişiler düzgün sağlık hizmetine erişmede çoğu zaman zorluk yaşıyor.

Horton sergi incelemesinin, adet gören non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım), trans, interseks kişilerle kadınları bir arada görmeye cesaretlendiren bir yönü olduğunu kaydetti. İncelemenin, adetle ilgili mitlere ve tabulara dikkat çektiği kaydedildi.

Horton'ın bu açıklaması da sosyal medyada tartışıldı. Jane Clare Jones adlı feminist aktivist ve yazar, "Rahatsız olmadık. Kadınların politik olarak silinmesine ayak uydurduğunuz için kızgınız…" diye yazdı.

Sarah Dalglish adlı bir doktorsa dergiye destek vererek bu dilin trans, non-binary ve interseksleri kapsadığını düşündüğünü ve savunulmasından memnun olduğunu dile getirdi.

 

Independent Türkçe, RT, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU