Sesten 5 kat hızlı: Pentagon, Raytheon hipersonik füzesinin denemelerinde başarı sağlandığını duyurdu

Füze, ses hızının 5 katının üzerinde hızlara ulaşabiliyor

(Raytheon)

Pazartesi günü Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD, Raytheon hipersonik silahının denemesini başarıyla tamamladı. Hava emmeli bu hipersonik silah, ses hızının 5 katının üzerindeki hızlara ulaşabiliyor.

2013 yılından bu yana bu tarz güdümlü füzelerin ilk defa başarıya ulaştığı görev, ABD Hava Kuvvetleri ve İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ortaklığıyla gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DARPA program yöneticisi Andrew Knoedler yaptığı açıklamada, Hipersonik Hava Emmeli Silah Konsepti'nin (HAWC) serbest uçuş denemesinin geçen hafta gerçekleştirildiğini ve silahın "son derece etkili" kabiliyetlere sahip olduğunun görüldüğünü belirtti ve ekledi:

HAWC'nin başarılı serbest uçuş denemesi, tek bir amaca odaklanmış ekibin yoğun işbirliği içerisinde son derece zorlu bir hedefe ulaştığı, yıllarca süren başarılı bir kamu ve endüstri ortaklığının doruk noktasıdır.

Bu tarihi uçuş, mucizeyi başarmak için pandemi boyunca sebat gösteren sanayi, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanma deneme uçuşu personelinin özverisi olmadan mümkün olmazdı.

Görev, diğer yönlerin yanı sıra fırlatma uçağından güvenli bir şekilde ayrılmayı, itiş motorunun ve ana motorun ateşlemesini test etmeyi de amaçlıyordu. DARPA'nın basın açıklamasına göre, birincil test hedeflerinin tümüne ulaşıldı.

Raytheon Technologies tarafından üretilen HAWC füzesinin motoru, güdümlü füzeyi Mach 5'ten (ses hızının 5 katı) daha yüksek hızlara çıkarıyor.

Basın bülteninde şu ayrıntılara yer verildi:

HAWC aracı en iyi, hız ve manevra kabiliyetinin zamanlıca tespitinin zorlaştığı, oksijen bakımından zengin atmosferde çalışıyor. HAWC, hedefleri ses hızının altındaki füzelerden çok daha hızlı vurabiliyor ve güçlü patlayıcılara sahip değilken bile önemli kinetik enerji taşıyor.

Knoedler şöyle ekledi:

HAWC serbest uçuş denemesi, hipersonik güdümlü füzeleri askerlerimiz için oldukça etkili bir araç haline getirecek kabiliyetlerin başarılı bir gösterimi oldu.

Bu da bizi, HAWC'yi ABD ordusuna yeni nesil kabiliyetler sunan rekorlar programına dönüştürmeye bir adım daha yaklaştırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU