Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na soruldu: Faiz kararı Erdoğan'ın mı?

Kavcıoğlu Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasının anlamlı olmadığını ifade ederken, "bazı ülkelerde zenginlerin yüksek duvarların arkasında yaşamak zorunda kalmasını" örnek verdi

Fotoğraf: AA

T24 yazarı Barış Soydan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Soydan, TCMB’nin faizi 1 puan indirmesine yönelik kararını Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğine yönelik eleştirileri Kavcıoğlu’na yöneltti.

Soydan, Merkez Bankası Başkanı’nın bu konuya yanıtını şu satırlarla aktardı:

Faiz indiriminin, bu konudaki görüşünü daha önce defalarca açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından alınan bir karar olduğu yönünde ki (Benim de dile getirdiğim) eleştirilere gelince… Kavcıoğlu faiz konusunda görüşlerinin belli olduğunu söylüyor. Faizin önemli olduğunu ama reel sektörün sorunlarını da anlamak gerektiğini kaydediyor. Ekonominin bir bütün olduğunu, reel sektörün yüksek faizden çok dertli olduğunu ekliyor. Müteahhitlerin yüksek faize yönelik tepkisini hatırlatıyor ve pek çok sektörün aynı rahatsızlığı yaşadığını aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soydan, “Para politikasında sorun yoksa Türkiye'nin risk priminin (CDS) yükselerek yeniden 400'ü geçmesinin sebebi ne peki?” şeklindeki soruya aldığı yanıtı da şu satırlarla aktardı:

Kavcıoğlu, Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini ifade ediyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerde gündelik hayattaki riskin Türkiye'den çok daha fazla olduğunu, zenginlerin saldırılardan korunmak için çok yüksek duvarlar arkasındaki evlerde yaşamak zorunda kaldığını anlatıyor. Buna karşılık bu ülkelerde risk primi 170 iken Türkiye'nin 400'ün üzerinde olmasının mantıklı / haklı olmadığını savunuyor.

"Gıda enflasyonu sadece para politikasıyla çözülmez" 

Soydan, “Enflasyon yüksek kalırken faizlerin indirilmesinin fiyat istikrarını daha da bozacağı eleştirilerini” hatırlattığı Kavcıoğlu’nundan aldığı yanıtı şöyle anlattı:

Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın para politikasının enflasyonu tek başına indirmeye yeterli olmadığını, özellikle gıda fiyatlarına para politikasının etki etmesinin çok zor olduğunu belirtiyor. Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini ama özellikle gıda fiyatları için sadece Merkez Bankası'nın değil tüm kesimlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söylüyor.

Kavcıoğlu ayrıca "dolarda yükselişin sürmesi için neden olmadığı" görüşünü dile getirdi.

 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU