Sudan'da 100'den fazla kişinin öldüğü müdahaleyi kabul eden Askeri Geçiş Konseyi: Sosyal medya ulusal güvenliğe tehdit

Askeri Konsey Sözcüsü geçtiğimiz hafta Hartum’da eylemcilere yönelik müdahalede "hata" yapıldığını kabul etti

Fotoğraf: AFP

Sudan Askeri Konsey Sözcüsü Şemseddin Kabaşi, geçtiğimiz hafta Hartum’da protestoculara yönelik müdahalede “hata” yapıldığını kabul etti.

Olaylarda 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.

Konsey binası önünde eylem yapan göstericilerin dağıtılması için subaylardan bir plan talep edildiğini belirten Kabaşi, bu planın da hayata geçirildiğini söyledi, "Bazı hatalar yapıldığı için çok üzgünüz" diye konuştu. 

 

Sudan Eylem REUTERS.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Kabaşi, olayla ilgili incelemelerin sonucunun Cumartesi açıklanacağını söyledi.

Sudan Doktorlar Birliği'nin (CCSD) verdiği bilgiye göre 120 kişi yaşamını yitirmişti. Sağlık Bakanlığı ise olaylar sonucu 61 kişinin öldüğünü ifade ediyor.

Ülkede yaşanan şiddet uluslararası düzeyde tepkilere yol açmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de ülkedeki şiddeti kınayarak, taraflara uzlaşma çağrısı yapmıştı.

"Sosyal paylaşım siteleri ulusal güvenliğe tehdit haline geldi"

Sudan Askeri Konsey Sözcüsü Şemseddin Kabaşi ülkedeki internet erişimiyle ilgili de değerlendirme yaptı.

Yaklaşık 10 gündür süren sıkıntıyla ilgili konuştu:

İnternet yasağının güvenlikle ilgili yönleri var. Sosyal paylaşım siteleri, ulusal güvenliğe tehdit haline geldi. İnternetin normale dönmesiyle ilgili hiçbir tarafın talebine olumlu yaklaşmayız.


Ülkede 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Darbeden sonra Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet, askerlerin de yer alacağı 3 yıllık geçiş sürecinin ardından demokratik seçimlerle sivil yönetime geçilmesi konusunda anlaşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan güvenlik güçleri, 3 Haziran Pazartesi sabahı başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde 6 Nisan'dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan muhalif göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı.

Son olayların ardından taraflar arasındaki müzakereler durdurulmuş, muhalefet kapsamlı sivil itaatsizlik ve siyasi grev kararı almış, askeri yönetim de 9 ay içinde genel seçime gidileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU