Sakatlıklarla boğuşan Beşiktaş, "Şampiyonlar Ligi"nde Ajax karşısında

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde Ajax karşısına 11 futbolcusundan yoksun çıkacak. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ın yaşadığı sakatlıkları ve Ajax karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'ndeki ikinci maçında Ajax'a konuk oluyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Beşiktaş, turnuvadaki ikinci maçında Ajax karşısına çıkıyor.

28 Eylül'de Amsterdam'daki Johan Cruijff Arena'da saat 19.45'te başlayacak müsabakayı Fransa Futbol Federasyonu'ndan Benoit Bastien yönetecek.

Bastien'in yardımcılıklarını Hicham Zakrani ile Aurelien Berthomieu üstlenecek.

Süper Lig'de sezona hızlı bir giriş yapan ve sonrasında liderlik koltuğuna oturan Beşiktaş, son dönemde aldığı kötü sonuçlar ve takımda yaşanan sakatlıklarla gündemde. 

2021-22 sezonunda geride kalan 7 haftada 4 galibiyet, 2 beraberlik alarak liderlik koltuğuna oturan Beşiktaş, Altay'a 2-1 yenilerek ilk mağlubiyetini aldı. 

Öte yandan "Devler Ligi"nde mücadele eden tek Türk temsilcisi olan siyah-beyazlılar, C Grubu'ndaki ilk karşılaşmasında sahasında Borussia Dortmund'a 2-1 yenildi ve Avrupa arenasına da kötü bir başlangıç yaptı.

 

 

Beşiktaş'ta eksikler can sıkıyor

Süper Lig'in 4. haftasında oynadıkları Yeni Malatyaspor maçıyla birlikte sakatlık kabusuyla boğuşan Beşiktaş'ta Altay maçı sonrası eksiklerin sayısı dikkat çekiyor.

Domagoj Vida, Alex Teixeira, Kevin N'Koudou, Welinton, Necip Uysal, Mehmet Topal, Atiba Hutchinson, Rachid Ghezzal, Cyle Larin, Miralem Pjanic'in sakatlığı, Francisco Montero'nun da hastalanmasıyla takımdaki eksik sayısı 11'e ulaştı. 

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, eksik oyuncuların çok olması nedeniyle altyapıdan Berkay Vardar, Demir Ege Tıknaz ve Emirhan Delibaş'ı Ajax maçı kamp kadrosuna dahil etti.

 

 

Ajax, 9 maçta 35 gol attı

Beşiktaş'ın Devler Ligi'ndeki rakibi Ajax, bu sezon ortaya koyduğu performansla grubun favorileri arasında yer alıyor.

Hollanda temsilcisi bu sezon ligde 7, Şampiyonlar Ligi ve Süper Kupa'da 1 maçı geride bıraktı.

Sezon öncesi PSV Eindhoven ile oynadıkları Hollanda Süper Kupası maçını 4-0 kaybeden Ajax, sonrasında oynadığı 8 maçta yenilgi yüzü görmedi.

Ligde oynadığı 7 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik elde eden kırmızı-beyazlılar, Şampiyonlar Ligi'nde de Sporting Lizbon'u farklı yendi.

Oynadığı 9 karşılaşmada 35 gol atan Amsterdam ekibi, kalesinde 6 gol gördü.

 

Müslüm Gülhan.jpg
Müslüm Gülhan / Fotoğaf: Independent Türkçe

 

"Gelinen süreçte düşük tempo ve istenilenin alınamamasının sebebi yetersiz transferler"

Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ın yaşadığı sakatlıkları ve Ajax karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Beşiktaş'ın buraya gelene kadar yaşadığı sürece iyi bakılması gerektiğine dikkat çeken Gülhan, yoğun fikstürde yapılması gereken rotasyonların yetersiz olduğunu söyledi.

Gülhan'a göre yapılan transferler Şampiyonlar Ligi için yeterli değildi. En önemli açıkları da özellikle stoper ve kaleci mevkiinde donanımlı ve Devler Ligi tecrübesi olan isimler tercih edilmeliydi.

Rotasyon oyuncusu olarak tercih edilen Kenan Karaman, Salih Uçan ve Umut Meraş gibi isimlerin Şampiyonlar Ligi için ve Süper Lig'de Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşıyacak isimler olamayacağını ifade eden Gülhan, "Bu tip transferlerle istenilen yerlere ihtiyaç giderecek transfer yapılmadı. 1 senedir futbol oynamayan, kulüpsüz Alex'e 3 milyon euro ve imza parası vermek akıllara zarar! Sağ beke ve stoperde Vida'nın yanına birini alamadılar bu da büyük handikap. Bugün gelinen sürece baktığınız zaman düşük tempo ve istenilenin alınamamasının sebebi yetersiz transferler" dedi. 

"Antrenman ve yüklemedeki yanlışlık Ajax maçındaki süreci beraberinde getirdi"

Siyah-beyazlı ekipteki düşüşün bir diğer nedeninin ise sakatlıklar olduğunu dile getiren Gülhan, 11 oyuncusu sakat olan Beşiktaş'la ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Sakatlıkların hep aynı bölgede olmasının sebebi hem Süper Lig hem de Şampiyonlar Ligi için sezon başı maksimum yükleme yapılması. Statik çalışmanın arkasından dinamik çalışmaya geçilip kasları maç formatına geçirmesi gerekirken o süreç maalesef iki kulvarda yer almasının içine girdi. Böyle olunca ister istemez salgın gibi bütün futbolcularda aynı bölgede sakatlık oldu. Antrenman ve yükleme periyotlanmasında hata var. Aynı yerden takımın yarısı sakatlanıyorsa burada büyük bir problem vardır, bunun başka açıklaması yok. 

Oyuncu antrenman programında yapılan yanlışların Ajax maçına gelinen süreci olumsuz etkilediğini dile getiren Gülhan, "Antrenman ve yükleme periyotlamasındaki yanlışlık bugünkü Ajax maçına kadar yaşanan süreci beraberinde getirdi ve bu maça son derece yetersiz bir kadroyla çıkmasına neden oldu. Artık öyle bir noktaya geldi ki çok formda bir Ajax karşısına ilk 11 oynaması gereken oyuncuların olmadığı, rotasyon oyuncularının çoğunlukta olduğu bir takım ile çıkacaksınız" diye konuştu. 

 

 

"Josef'i stopere çekerse defans ile Ajax arasında bir maç gerçekleşecek, ciddi bir hezimet olabilir" 

"Orijinal stoperi yok. Ya Josef'i oraya çekecek ya da Umut Meraş'ı oraya koyacak" diyen Gülhan, teknik direktör Sergen Yalçın'ın Ajax karşısındaki kadro tercihi için şu görüşü aktardı:

Josef'i stopere çektiği zaman bu sefer orta saha düşecek ve Beşiktaş defansı ile Ajax arasında bir maç gerçekleşecek. O kadar kötü bir duruma geldi ki Ajax maçında ciddi bir hezimet de olabilir. Burada Sergen Yalçın'ı da eleştirmek lazım. İtalyan kondisyonere çok güveniyordu ve her şeyi ona bırakarak kontrol mekanizması oluşturmadı. Yapılan yükleme ve periyot hatası tüm sakatlıkların nedeni oldu. O kadar salon yüklemesi dünya futbolunda kalmadı. Dünya futbolunda artık dinamik yüklemeler yapılıyor. Çok fazla salonda statik çalışma yapıldığı için adale sakatlanması oluyor. Böyle olunca Sergen Yalçın bu süreci yönetemedi.

"Sergen Yalçın'ın transfer sürecine de dahil olmadı, yönetime bıraktı" diyen Gülhan, "Yöneticiler de futbolun içinden gelen insanlar değil. Menajerlerle çalışıyorlar. Menajerlerin önerileri ve görüşleri doğrultusunda hareket ediyorlar. Bu işbirliği ile yapılan transferler çok sağlıklı değil. Evet Pjanic çok iyi bir transfer, katkısı olur ama görüldüğü üzere o da Barcelona'da uzun süre oynamadı ama geldiği zaman yükleme sonrası o da sakatlandı. Josef'e veya düzenli antrenman yapan diğer oyunculara baktığınızda o yüklemeleri atlatıp bu periyottan başarıyla çıkıyor. Biraz profesyonel yaşamla da ilgili. Onların da kendisine bakması lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

"Biz duran toptan, onlar akan oyunda gol attı, bu çok önemli"

Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk karşılaşmasına siyah-beyazlıların ideal 11'iyle çıktığını hatırlatan Gülhan, Ajax karşısında aksi bir durum olduğunu söyledi:

Beşiktaş, Dortmund maçına elindeki en iyi kadroyla çıktı. İlk 20 dakika istediği oyunu oynamaya çalıştı ama 20 dakikadan sonra oyun kontrolü Dortmund'a geçti. Neden? Hücum organizasyonlarından sonuç almak gerekir. En zayıf noktaları Hummels ve Akanji'nin olduğu stoper bölgesi. Batshuayi orada ne zaman topla buluşsa tehlike yarattı. Ama Beşiktaş o ikilinin arasına üçüncü ismi sokamadı ve skor bulamadı. Dortmund da elindeki çok kaliteli ileri üçlüyle Beşiktaş'ın stoper ve ön libero arasını çok iyi kullandı, pozisyonlar buldu ve iki gol attı. Biz duran toptan, onlar akan oyunda gol attı. Bu çok önemli çünkü iki takım arasındaki taktiksel farkı ortaya koyuyor. Burada oyuncu kalitesi de ortaya çıkıyor. Senin Şampiyonlar Ligi'nde satabileceğin Ersin ve Rıdvan var, onlar da 4 buçuk-5 milyon euro. Karşıda Haaland  138, Bellingham 55 milyon euro. Bu farklar da sahaya yansıyan farklar oluyor.

 

 

"Oyuncu kalitesi bakımından sıkıntısı var, kontrollü oyunu seçecek"

Dortmund karşısındaki Beşiktaş ile Ajax karşısına çıkacak Beşiktaş arasında çok fark olacağını aktaran Gülhan, "Beşiktaş öyle bir oyun kurgusunu düzenleyemeyecek sahada. Oyuncu kalitesi bakımından da sıkıntısı var. O yüzden kontrollü oyunu seçecek. Hele Josef'i stoper oynatırsa o zaman arkada çok büyük sıkıntı olur. Maç Beşiktaş defansı ile Ajax takımı arasında geçer ki bu da çok büyük farka neden olur" görüşünü paylaştı.

"Onları küçümsemek hiç doğru değil, takdir etmek lazım"

Ajax'ın hedef takım olduğunu, futbolcu yetiştirip satmak üzerine bir felsefe geliştirdiğini dile getiren Gülhan, bu sezon ligde ve Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı 8 maçta 35 gol atan ve sadece 2 gol yiyen Hollanda temsilcisi ile ilgili şöyle konuştu:

Bütün organizasyonları altyapı üzerinedir. Tüm kaliteli antrenörler ve tüm bilimsel ekipmanlar altyapı için kullanılır. Sürekli ciddi bir havuz yaratarak futbolcuları Amsterdam'a getirir ve orada tesislerde yetiştirir. Ajax, çok iyi bir jenerasyon yakaladığı zaman Şampiyonlar Ligi'nde finallere kalıyor. Grubun da en güçlü ve tecrübeli takımı. Yetiştirdiği ve sattığı oyunculara bak. Üç sezon önce Şampiyonlar Ligi'ndeki performansları sonrası De Light ve De Jong'u 200 milyon euroya sattı. Hem finansal hem de futbol anlamında ciddi yatırımları var, örnek bir takım. Onları küçümsemek hiç doğru değil, takdir etmek lazım.

"Beşiktaş, Sporting ile UEFA Avrupa Ligi için yarışacak"

Siyah-beyazlı ekibin Ajax karşısındaki şansını ve gruptaki geleceğiyle ilgili de konuşan Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:

Beşiktaş'ın şu kadro yapısıyla Ajax karşısında şansı çok düşük. Skor anlamında da dezavantajlı bir sonuç yakalanabilir. Burada Dortmund da Sporting'i yenerse iki takım 6, iki takım da sıfır puanda kalacak. İlk iki belli olacak. Beşiktaş ise Sporting ile UEFA Avrupa Ligi için yarışacak. Bu kadro yapılanması ve sakatlıklar bitmezse orayı da kaybeder. Onlar da çok iyi oyuncularını sattılar. Beşiktaş gibi hem oyuncu yetiştirmeyip bu kadar harcama yapan bir takım değil. O konuda Şampiyonlar Ligi'nin en kötü takımı Beşiktaş. Borç batağı ve takım mühendisliği bakımından çok kötü. Beşiktaş için çok zor bir maç. Gerçekten 90 dakika ciddi şekilde direnmesi gerekiyor. Buralardan çıkamadığı taktirde ligde de kötü giderse zaten Ahmet Nur Çebi ile Sergen Yalçın arasında sorun vardı, şimdi Şenol Güneş de boşa çıktı. Yavaş yavaş bu krize doğru gidebilir Beşiktaş.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU