Reuters: Rusya, Suriye'nin kuzeydoğusunda hava saldırılarını artırırken, Türkiye bölgeye destek kuvvet gönderdi

Rus güçleri hava saldırılarında İdlib ve Afrin çevresindeki köyleri hedef aldı. Türkiye'nin bölgeye askeri sevkiyat yaptığı ve üssülerini güçlendirdiği öne sürüldü

Fotoğraf: AA (arşiv)

Rusya dün Suriye'de muhaliflerin elindeki son bölge olan kuzeybatı bölgelerine hava saldırıları artırırken, Türkiye  ise bölgeye destek kuvvet gönderdi.

Hava saldırılarının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de yapacağı görüşmeden hemen önce yaşanması ise dikkat çekti.

Reuters'ın bölgeden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus güçlerinin hava saldırılarında Afrin çevresindeki köyleri hedef aldığı kaydedildi.

Türkiye'nin desteklediği muhalif gruplar içerisinden kaynaklar ise, hava saldırılarında en az beş savaşçının hayatını kaybettiğini 12 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye bölgeye takviye yaptı"

Türkiye'nin desteklediği isyancı gruplardan Suriye Ulusal Ordusu sözcüsü Binbaşı Youssef Hamoud, "Rusya bu hafta saldırıları artırırken bu saldırılar İdlib bölgesinden başlayıp sınır boyunca Halep'in kuzeyine kadar uzandı" dedi. 

Türkiye ordusu ile birlikte haraket eden birlik komutanları Türkiye'nin son iki haftada bölgeye çok sayıda asker sevkettiğini ve onlarca üssü güçlendirerek bölgeye yapılabilecek bir saldırının önüne geçme konusundaki kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Hamoud, "Türk ordusu tüm askeri üsleri güçlendirdi ve bölgeye zırhlı araç, asker ve teçhizat sevkedilerek savaş pozisyonu alındı" dedi.

Askeri kaynaklar Türkiye'ye ait roketatar ve tankların da yer aldığı bir askeri konvoyun Cumartesi gece Suriye'ye geçtiğini ve Türk üslerinin bulunduğu Jabal al Zawya'ya doğru ilerlediklerinin görüldüğünü söyledi.

Erdoğan ve Putin İdlib konusunu görüşecek

Geçen sene Rusya'nın Suriye ordusu ile birlikte düzenlediği saldırılar nedeniyle İdlib'te yaşayan neredeyse bir milyon kişi evini terketmek zorunda kalmıştı. Daha sonra Rusya ve Türkiye görüşmüş ve bu saldırılar durdurulmuştu.

Çarşamba günü iki lider bir araya gelerek yeniden İdlib'in durumunu görüşecekler.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cumartesi günü New York'ta yaptığı açıklamada anlaşmanın uygulama hızını yavaş olarak ifade etti. Tass haber ajansının haberinde Lavrov'un ayrıca Putin ve Erdoğan arasındaki görüşmelerde Ankara'nın Suriye'deki militanların ortadan kaldırılması konusundaki yükümlülüklerinin de ele alınacağını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU