8. Küresel İklim Grevi kapsamında buluşan aktivistler: Vakit kalmadı, krize karşı somut adımlar atılsın

Tüm dünyada eşzamanlı başlatılan çeşitli etkinliklerde bir araya gelen aktivistler, iklim krizini önlemek için çok az zaman kaldığını, bu yüzden bir an önce harekete geçilmesi gerektiği mesajını verdi

Bu yıl 8. düzenlenen "Küresel İklim Grevi" kapsamında Kadıköy'de bir araya gelen iklim aktivistleri, krize karşı somut adımlar atılmasını istedi. 

Tüm dünyayla eş zamanlı olarak düzenlenen grev kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyen gençler, daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kadıköy'deki iklim grevine katılan aktivistler, amaçları hakkında Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu. 

"İnsanlar bunun acil olduğunu anlasın ve harekete geçsin"

Bu aktivistlerden biri olan Yağmur Ocak, iklimin acil durum ilan edilmesi gerektiğini söyledi. 

Etkinliğin 8 yıldır Türkiye'de tertip edildiğini anlatan Ocak, "Gençler başta olmak üzere herkes kaygılı" dedi. 

"Geleceğimiz için savaşmak için buradayız" diyen Yağmur Ocak, "Paris İklim Anlaşması'nın onaylanacağına dair duyumlar aldık. Ama bu anlaşma sadece bir başlangıç. Bunun maddelerine uyulması gerekiyor ve gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Özellikle iklim acil durumunun bir an önce ilan edilmesi gerekiyor ki insanlar hemen bunun bir aciliyet olduğunu anlasın ve harekete geçsin" diye konuştu

"Geleceğimiz için buradayız" 

Muhammet Efe Dağlı ise farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

İklim adaletini sağlamak ve yöneticilere bunun ne kadar önemli bir konu olduğunu anlatmak için toplandıklarını aktararak, "Öncelikle ilk baştan beri sayımız gerçekten çok fazla arttı. Bunun nedeni sosyal medyada konunun gündem haline gelmesi ve bilinçli insanların sayısının gitgide artması. Amacımız temel olarak insanlarda farkındalık yaratmak, eylemler düzenlemek, beraber toplanmak, fikirlerimizi tartışmak, gelecek için neler yapabileceğimizi konuşmak. Biz bunun için buradayız ve etkinlikler düzenleyip farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"İklim krizi okullarda anlatılmalıdır" 

Youth For Climate Türkiye aktivistlerinden Ela Naz Birdal ise iklim krizini önlemek için çok az zaman kaldığını bu yüzden bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. 

"Taleplerimiz iklimi acil durum ilan edilmesi ve Paris İklim Anlaşması'nın TBMM'den geçirilmesidir" diyen Birdal, şunları kaydetti: 

"Ayrıca fosil yakıtların azaltılmasını talep ediyoruz. Buradan gençlere şunu söylemek istiyorum: İklim krizi için harekete geçmek istiyorsanız çok az bir vaktimiz kaldı ve bu yüzden harekete geçmeniz gerekiyor. Bize katılabilirsiniz, harekete geçebilirsiniz. Bireysel olarak yapabilecekleriniz, plastik tüketimini azaltmak, bunun dışında insanlara iklim krizini anlatabilirsiniz. İklim krizini okullara anlatabilirsiniz. Eğer bir öğretmenseniz iklim krizini öğrencilere anlatabilirsiniz. Eğer bir müzisyenseniz şarkılarınızda iklim krizinden bahsedebilirsiniz."

"Erdoğan'ın Paris İklim Anlaşması'na ilişki açıklaması önemli" 

Yeşiller Partisi Eş Sözcülerinden Emine Özkan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Paris İklim Anlaşması'nı onaylamakla ilgili atacağımız bir adım var" sözünün çok önemli bir kazanım olduğunu ve bu kazanımda iklim hareketinin çok ciddi bir payı olduğunu kaydetti.

Bugün iklim grevi için çocukların ve gençlerin çağrısıyla buluştuklarını aktaran Özkan, "2018'de Greta'nın öncülüğünde başlayan iklim hareketi o zamandan beri çok yüksek sesle iklim kriziyle mücadele edilmesi için özellikle siyasileri ve yetişkinleri göreve çağırıyor" dedi. 

Türkiye'de de iklim hareketinin güçlü bir şekilde ses çıkardığını görüyoruz" diyen Özkan, şunları söyledi: 

"Yetkililerin, çocukların ve gençlerin öncülüğünde Türkiye'de etkili iklim politikaları uygulamasını ve hedefler koymasını istiyoruz. Türkiye'deki ilk iklim grevi de çok renkli, şenlikli, çoğulcu ve kalabalıktı. O günden bugüne aslında çocukların ve gençlerin öncülüğünde daha fazla ses çıkarma şansımız oldu diyebiliriz. Yetkilileri, hükümeti bu konuda daha çok görece davet etme ve bu meselenin aciliyetini vurgulama şansımız oldu. Çünkü gençler bugünümüzü ve geleceğimizi çalıyorsunuz dediler. Bu taleplerin en somut karşılığı da birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Paris İklim Anlaşması'nı onaylamakla ilgili atacağımız bir adım var' sözü oldu. Bu çok önemli bir kazanım. Bu kazanımda iklim hareketinin çok ciddi bir payı var. Çocukların ve gençlerin çıkardığı sesin çok önemli bir payı var.

"Biz değilse kim, şimdi değilse ne zaman?"

Aktivistlerden Melisa ise şunları dile getirdi: 

"Bugün iklim krizine karşı farkındalık yaratmak ve karar alıcıları harekete geçirmek için toplandık. İklim için birlikteyiz. Amacımız öncelikle taleplerimizi iletmek ve bunların hayata geçmesini sağlamak. Gerçekten her birimizin adamı çok kıymetli ve kim olursanız olun iklim hareketine katılın. Çünkü biz değilse kim, şimdi değilse ne zaman?"

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU