KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Doğu Akdeniz'deki gerginliğin temel sebebi Rum tarafının diyalog kurmaması

Akıncı'ya göre hala geç değil: Bugün bile bu yanlış gidiş tersine çevrilebilir

Fotoğraf: Reuters

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz’de bir gerginlik yaşanıyorsa, bunun temel nedenlerinden bir tanesinin Rum tarafının bu konuyu Kıbrıs Türk tarafı ile görüşmeye yanaşmaması olduğunu belirtti.

Türk Ajansı Kıbrıs'ta (TAK) yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile yaptığı görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, ikili temaslarında ele alınan konulara ilişkin açıklama yaptı.

 

20190611_2_36829004_45200461.jpg
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Büyük Akıncı / Fotoğraf: AA

 

Akıncı, Spehar ile temasında çok önemli bir güven arttırıcı önlem olarak doğalgazla ilgili bir komite kurulmasının ne kadar yararlı olabileceğini kendisine bir kez daha söyleme fırsatı bulduğunu aktardı.

Bunu yeri geldikçe Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis ile yaptıkları görüşmelerde de gündeme getirdiğini anımsatan Akıncı, Rumların buna bugüne kadar hiç yanaşmadıklarını, bundan sonra yanaşırlar mı bilemediğini söyledi:

Keşke yanaşsalar. Çünkü bugün Doğu Akdeniz’de eğer bir gerginlik yaşanıyorsa temel nedenlerinden bir tanesi Rum tarafının bu konuyu bizlerle görüşmeye yanaşmamasıdır. Halbuki hepimize ait olduğu söylenen bu doğal zenginlikler, eğer birlikte ele alınabilse bundan herkes, işin başından yarar umarak birlikte hareket etmenin yolunu bulabilecekti. Zaman geç değil, bugün bile bu yanlış gidiş tersine çevrilebilir ve herkes için daha yararlı bir noktaya evrilebilir.

Uzmanların en az 500 yıllık enerji kaynağı olduğunu ifade ettiği Akdeniz'de gerilim git gide tırmanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Doğu Akdeniz'de arama ve sondaj çalışmalarını Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın nezaretinde yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak, “Biz, garantör ülkeyiz. Haklarımız nelerse bu hakları sonuna kadar koruyacağız. Oradaki Türk kardeşlerimizin hakkını da kimseye yedirtmeyeceğiz, kusura bakmasınlar” demişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU