Birleşik Krallık'ın "kırmızı liste" karantinasından kaçmak isteyenler Türkiye'ye mi gidecek?

The Independent Özel Haber: Gevşetilmiş seyahat kısıtlamaları, düşük yaşam maliyetleri ve mükemmel hava bağlantıları İstanbul'u ve ülkenin geri kalanını otel karantinasına cazip bir alternatif haline getiriyor

Ucuz ve neşeli: İstanbul, Asya ve Afrika'dan Birleşik Krallık'a giden yolcular için kırmızı liste statülerini aklamakta mükemmel bir seçim (Simon Calder)

Türkiye, kırmızı listedeki ülkelerden Birleşik Krallık'a (BK) gelmek isteyen yolcuların tercih ettiği bir "karantina aklayıcısı" olabilir.

BK'nin çarşamba günü en yüksek risk kategorisinden çıkardığı 8 ülke arasında Mısır, Sri Lanka ve Kenya'nın yanı sıra Türkiye de vardı. Artık gelen yolcular için otel karantinası zorunluluğu yok ve BK'nin onay verdiği 55 ülkede tam aşılanan yolcuların da 4 Ekim'den itibaren evlerinde kendilerini tecrit etmelerine gerek kalmayacak (halihazırda BK, AB veya ABD'de aşılanmışlarsa karantinadan kaçınabiliyorlar).

Fakat kırmızı listedeki ülkelerin sayısı azaltılsa bile BK, 54 ülkeden gelenler için hâlâ otel karantinasını şart koşuluyor (yalnız yolcular için maliyeti 2 bin 285 sterlin [yaklaşık 27 bin TL]). Tayland, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika ve Latin Amerika'nın büyük kısmı halen kırmızı listede.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gittikçe daha çok zengin BK'ye gelmeden önce 10 tam günü kehribar veya yeşil renkli üçüncü ülkelerde geçirerek meşru biçimde otel karantinasından kaçınıyor.

Fransa, Almanya ve Hollanda'da iyi hava bağlantıları var fakat bu ülkeler yolcular için nispeten yüksek maliyetlere sahip.

Buna karşılık, Türkiye nispeten düşük maliyetli bir yer. Holiday Inn fiyatları karşılaştırıldığında, otel zinciri İstanbul'daki Tarihi Yarımada'da çift kişilik oda için sadece 72 euro (yaklaşık 750 TL), Frankfurt'ta 86 euro (yaklaşık 900 TL), Amsterdam'da 105 euro (yaklaşık 1100 TL) ve Paris'te 185 (yaklaşık 1900 TL) euro fiyat veriyor.

İstanbul'un Tarihi Yarımada bölgesinde 11 gece kalan bir çiftin, konaklama için 676 sterlin (yaklaşık 8 bin 200 TL), BK'deki otel karantinası içinse 3 bin 715 sterlin (yaklaşık 38 bin 500 TL) ödemesi gerekiyor (fakat bu ücrete günde üç öğün yemek dahil).

İstanbul ayrıca dünyanın en iyi bağlantılı havalimanına da sahip. Türk Hava Yolları, diğer tüm havayollarından daha fazla ülkeye hizmet veriyor. Asya'da Bangkok, Manila ve Cakarta ile Afrika'da Addis Ababa, Tunus ve Zanzibar gibi BK'nin kırmızı listesindeki ülkelerde yer alan düzinelerce şehirden günlük uçuşları var.

Brezilya, Güney Afrika veya Nepal'den gelen yolcuların şu anda Türkiye'ye girişi yasak. Fakat uçuşlarını sürdüren Türk Hava Yolları, "Ancak bu ülkelerden gelen yolcuların Türkiye üzerinden aktarmalı uçuş yapmasında herhangi bir engel yok" diyor.

Türkiye'nin en büyük şehrinden tatil bölgelerine bağlantılarda da çok düşük ücretler söz konusu. Pegasus'un İstanbul'dan Bodrum, Dalaman veya Antalya'ya tek yön uçak seferleri ortalama 20 sterlin (yakşalık 240 TL) tutuyor.

Yolcular, bir dizi direkt Jet2 uçuşuyla Türkiye'de 10 tam gün geçirdikten sonra sahil kentlerinden BK'ye direkt gidebilir.

Leeds merkezli havayolu şirketi bu sonbaharda Antalya veya Dalaman'dan Belfast, Birmingham, Bristol, Doğu Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds Bradford, Manchester, Newcastle ve Stansted'e bağlantılar sunuyor.

Ayrıca easyJet de Antalya-Manchester seferi sunmaya devam ediyor. 19 Ekim'de tek yön sefer bileti sadece 41 sterlin (yaklaşık 500 TL).

Türkiye aşılarını BK, AB ve ABD'de yaptıran yolcular için karantinaya alternatif sunarken, Türkiye'de aşı olan kişilerinse BK'ye vardıktan sonra 10 gün boyunca kendilerini izole etmeleri gerekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU