Kuzey Kore'den, zeytin dalı uzatan Güney Kore'ye yanıt

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Kuzey Kore'nin şartlarını sıraladı

Kim Yo-jong, Moon Jae-in'in barış talebinin "takdir edilesi olduğunu" belirtti (Reuters)

Kuzey Kore, Güney Kore'nin iki ülke arasındaki savaşı resmen bitirme çağrısını olumsuz yanıtladı. Öte yandan ülke "uygun koşulların oluşması durumunda" Güney Kore'yle müzakerelere devam edebilecekleri sinyalini de verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, cuma günkü açıklamasında Güney Kore'nin "düşmanca politikalarla Kuzey Kore'yi kışkırtmaya ve çifte standart uygulamaya son vermesi halinde" ikili görüşmelerin yapıcı şekilde sürebileceğini söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, 21 Eylül'de Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda, barışın yeniden tesis edilmesi için Kore Savaşı'nın sona erdiğine dair resmi bir açıklama yapılması çağrısında bulunmuştu. Yo-jong'un açıklaması da Moon Jae-in'in BM'deki sözlerinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moon, BM'deki konuşmasında "Kuzey ve Güney Kore'nin ABD ve Çin'le bir araya gelerek savaşın bittiğini resmen ilan etmesini istiyorum" demişti.

Ancak Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae-song'un, cuma günü Kore Savaşı'nın resmen sonlanmasına dair resmi açıklama yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Ri, "Kuzey Kore'yle ilgili siyasi durum ve ABD'nin saldırgan tutumu değişmediği sürece hiçbir değişiklik olmayacak" diyerek ABD'nin uyguladığı yaptırımları kaldırması gerektiğini vurgulayıp, resmi bir barış açıklaması için henüz erken olduğunu belirtti.

25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi işgal etmesiyle başlayan ve 27 Temmuz 1953'te karşılıklı ateşkes ilan edilen Kore Savaşı, birçok girişime rağmen resmi olarak bir barış anlaşması imzalanmadığı için teknik anlamda hala devam ediyor.



Independent Türkçe, AP, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU