Uzmanlar uyardı: La Palma'daki yanardağ patlamasının etkileri üç ay sürebilir

Volkanoloji Enstitüsü, etkinin 84 gün kadar hissedilebileceği uyarısında bulundu

(AFP)

Uzmanlar, İspanya'nın La Palma Adası'nda lav nehirleri yaratıp evleri ve köyleri yakan volkanik patlamanın üç ay daha sürebileceği uyarısında bulundu.

Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü (INVOLCAN), patlama sonrası etkilerin 84 gün kadar sürebileceğine dair hesaplamasını, takımadada daha önceden meydana gelen patlamaların uzunluğundan yola çıkarak yaptığını söyledi. Geçmişteki volkanik olaylar da en son patlamaya benzer şekilde yoğun lav akıntıları ve kalıcı sismik faaliyetlere neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitü, kayaları havaya fırlatan daha küçük patlamaların sayısında salı gecesi yoğun bir artış görüldüğünü bildirdi. INVOLCAN yanardağın çarşamba günü de "daha patlayıcı hale gelerek atmosfere büyük miktarda kül saçtığını" söyledi.

Yetkililer, bölge sakinlerini bekleyen deprem, lav akıntıları, zehirli gaz, volkanik kül ve asit yağmuru gibi tehlikelerin hâlâ devam ettiğini belirtti.

Geçen pazar günü meydana gelen patlamadan bu yana, 12 metre yüksekliğe ulaşan durdurulamaz güçlü lav nehirleri, 185 binayı yuttu ve şu anda 154 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Yaklaşan lavla Atlantik Okyanusu arasında kalan son köy olan Todoque, erimiş kaya tarafından yutulma tehdidi altında.
 


Salı günü geç saatlerde bölgeden yaklaşık 1000 kişinin tahliye edilmesiyle toplam tahliye edilen kişi sayısı yaklaşık 6 bine ulaştı.

Sıcaklığı 1000 santigrat dereceyi aşan lavın su kütlesiyle buluşması patlamalara ve zehirli gaz bulutlarının oluşmasına neden olabilir.

Adadaki acil servisler, iş makineleriyle erimiş kayanın izlemesi için yol açarak, mülklerden uzak tutma umuduyla lavın bir kısmını başka tarafa yönlendirmeye çalışmıştı. Yetkililer, bunun işe yarayıp yaramayacağından emin olmadığını söyledi.

Yanardağ Bilimi Enstitüsü, yanardağın her gün 8 bin ila 10 bin 500 ton arasında, akciğerleri de etkileyen kükürt dioksit püskürttüğünü belirtti.

AP'den de yararlanmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU