İsviçre eşcinsellerin evlilik ve evlat edinme hakkı için referanduma gidiyor

(AFP)

Eşcinsel hakları aktivistlerinin yoğun kampanyalarının ardından İsviçre, eşcinsel çiftlerin evlenmelerine ve çocuk evlat edinmelerine izin verilip verilmeyeceğine karar vermek için pazar günü referanduma gidiyor.

Eşcinsel evliliğin halen yasak olduğu son Batı Avrupa ülkeleri arasında yer alan ülkede 2007'den beri eşcinsel çiftlerin sadece medeni birlikteliğe girmesine izin veriliyor.

Hükümet ve Parlamento geçen aralıkta eşcinsel çiftlere medeni evlilik yolunun açılmasını onaylamış ancak muhalifler kararı pazar günü yapılacak referanduma zorlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre'de uygulanan doğrudan demokrasi sisteminde halk, yasanın resmen yayımlanmasını izleyen 100 gün içinde 50 bin geçerli imza toplamayı başarırsa, referandum yoluyla parlamento kararlarını veto edebiliyor. İsviçre'nin federal yüksek mahkemesi önceki aylarda yasaya muhalif olanların 61 bin 247 imzaya ulaştığını ve bu hafta sonu yapılması planlanan oylama için kritik eşiğin aşıldığını duyurmuştu.

Son anketlere göre, İsviçre'nin yaklaşık yüzde 63'ü eşcinsel evlilikten yanayken, yüzde 35'i aleyhte oy vermeyi planladığını belirtiyor.

Başka bir ankete göreyse, en yüksek destek veren bölgeler sırasıyla ülkenin Fransızca konuşulan (yüzde 66), Almanca konuşulan (yüzde 64) ve İtalyanca konuşulan (yüzde 58) bölgeleri oldu.

Eşcinsel çiftlerin, 2005'te federal bir yasanın kabul edilmesi sonrası 2007'de İsviçre'de medeni birlikteliğe girmelerine ve 2018'de de eşlerinin çocuklarını evlat edinme hakkına sahip olmalarına izin verilmişti.

Yeni mevzuata göre, hem erkek hem de kadın eşcinsel çiftler, kendileriyle akraba olmayan çocukları heteroseksüel çiftlerle aynı biçimde evlat edinebilecek.

Evli lezbiyen çiftler de, şu anda sadece evli heteroseksüel çiftler için yasal olan sperm bağışı yoluyla çocuk sahibi olabilecek.

Her iki kadın da çocuğun doğumdan itibaren resmi ebeveynleri olarak tanınacak.

Herkes İçin Evlilik Komitesi'nden Antonia Hauswirth, mevcut evlat edinme prosedürünün üç yıl sürebildiğini ifade etti.

Biyolojik anneye bu süre zarfında bir şey olursa, çocuk yetim sayılıyor.

Hauswirth önerilen planda sperm bağışıyla doğan çocuklara doğumdan itibaren iki ebeveyn tanınacağını ve böylece daha iyi bir yasal koruma sağlanacağını belirtti.

Fakat muhalifler değişikliklerin çocukları bir babadan mahrum bırakacağını savunuyor.

Öneriye karşı çıkan referandum komitesi mensubu Olivier Dehaudt şunları söyledi:

Yarın İsviçre'de bir çocuğun yine bir annesi olacak ama babasının yerini sadece 'diğer ebeveyn' alacak.

Böylece baba medeni kanundan siliniyor, benim için bu kabul edilemez.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU