Merkez Bankası, faiz indirimine gidecek mi?

Reuters’ın anketine göre genel beklenti faizlerin sabit tutulması yönünde

Fotoğraf: Reuters

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Erken faiz indirimi endişeleri TCMB’nin ay başındaki yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhütüne atıf yapmaması sonrası oluşmaya başladı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyona odaklanacağını açıklaması ise yatırımcı toplantısından bir hafta sonra gerçekleşti.

Bankacılar bu iki gelişmeden üç çıkarımda bulundular. Çıkarımlar TCMB'nin enflasyon politika faizini aşmasına rağmen faiz artışı yapmayacağı, bundan sonra çekirdek enflasyonun kararlarda manşet enflasyondan daha belirleyici olacağı ve faiz indirimlerin yaklaştığı şeklinde oldu.

TCMB'nin son açıklamaları bir önceki PPK'da yer alan ifadeleri değiştireceği anlamına da geliyor.

Bir önceki PPK metninde yer alan "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir" ifadesinin metinden çıkmasına kesin gözüyle bakılırken yerine nasıl bir ifade geleceği yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed daha erken sıkılaştırmaya gideceği sinyali verdi. Dolarda değerlenme getiren bu süreç piyasanın beklediği gibi geniş bir zamana yayılacak şekilde oldu. O yüzden TL'ye negatif etkisinin şimdilik sınırlı kaldığını görüyoruz" dedi ve ekledi:

TCMB kararı ise piyasalar için tam bir belirsizlik. Eğer banka son mesaj değişikliklerini faiz indirimi için verdiyse bence mevcut enflasyon göstergelerine göre bu bir politika hatası olur. Mesajlar sadece faiz artırmayacağım anlamı çıkması için verilmiş ise o zaman iletişimde doğru bir yol izlenmedi yorumunu yapabiliriz. Faiz indirimi yapılmazsa TL'de kısa vadede pozitif bir süreç görürüz. Faiz indirimi ise bir indirim döngüsünün ilk kararı olarak görüleceği için TL'ye ciddi bir negatif etki yaratacaktır.

Bankacı yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonlarının son yıllarda tarihi düşük seviyelere gerilediğine de dikkat çekerek "Yabancı çıkacak TL değer kaybedecek yaklaşımı geçmiş yıllardaki kadar belirgin olamaz çünkü içeride yabancı yok denecek kadar az. Ancak lokallerin olası döviz yönelimi büyük bir risk" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından önce Reuters anketinde oluşan beklentiler kasım veya aralık aylarında faiz indirimi için ancak sınırlı bir alan oluşacağı yönündeydi. Açıklamalar sonrası bu beklenti sınırlı değişti. Reuters anketinde genel beklenti faizlerin yüzde 19'da sabit tutulacağı yönünde. Ancak ankete ilk kez tek kurum da olsa faiz indirimi beklentisi girdi.

Daha sonra da faiz indirimi beklentisi yönünde bir görüş daha ankete katılsa da Reuters anketinde hala belirgin bir şekilde faizlerin bugün sabit tutulaması bekleniyor. İndirimlerin yılın son iki ayında yapılması öngörülüyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU